Napredne drvoseče

1
1648

Da nisu samo čačanski i beogradski naprednjaci poznati kao drvoseče, svedoči i vest iz Aleksinca, gde je lokalna naprednjačka vlast upravo započela seču drvoreda u centralnoj gradskoj ulici.

Kako je javila agencija Beta na šetalištu u centru Aleksinca počela je seča drvoreda zbog predstojeće obnove te centralne ulice, ali je grupa meštana iz protesta zbog uništavanja zdravih stabala blokirala te radove.

U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude posečeno 45 stabala lipe i kestena po kojima je šetalište bilo prepoznatljivo poslednjih pola veka.

Kako je agenciji Beta rekao Aleksinčanin Dušan Ostojić, radnici tamošnjeg javnog komunalnog preduzeća obustavili su seču pošto se na šetalištu okupilo više desetina žitelja Aleksinca.

 Blokirali smo seču drvoreda nakon što su posekli pet stabala, ali pitanje je šta će biti narednih dana. Plašimo se da će narednih dana nastaviti ono što su započeli – rekao je Ostojić.

Prema najavi predstavnika opštine Aleksinac, u narednih sedam meseci pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana, a umesto lipe i kestena, biće posadjena stabla javora.

U opštini Aleksinac predstojeće radove pravdaju time da šetalište nije rekonstruisano poslednjih 50 godina, a da stabla lipe, osim što su alergen, oštećuju kanalizaciju i trotoare.

Alergolozi tvrde da lipa nije alergen i da je u pitanju zabluda jer laici često intenzivan miris lipe povezuju sa alergijama koje izazivaju neke druge biljke, a u ovom slučaju to bi značilo da je drvo javora znatno veći alergen nego što bi to lipa uopšte mogla biti.

Ipak, lokalna aleksinačka vlast najavljuje da će nastaviti rekonstrukciju glavne pešačke ulice u kojoj će biti postavljena nova kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgradjena fontana, a umesto asfalta biće postavljene granitne ploče. Rekonstrukcija će koštati oko 170 miliona dinara, od čega će 50 odsto finansirati Ministarstvo privrede, koje je i sprovelo javnu nabavku za izvodjenje radova, što će reći da troškovi koje prave drvoseče iz Aleksinca neće pasti samo na teret Aleksinčana, već i ostalih građana Srbijekoji kao poreski obveznici pune budžet Srbije.

Da Vas podsetimo:  Beograđani, psihički se spremite na novu Vesićevu torturu!

Više od 600 stanovnika Aleksinca potpisalo je proteklih dana onlajn peticiju protiv seče stabala na šetalištu.

Meštani su ogorčeni zbog seče drvoreda, o čemu svedoče i njihovi brojni komentari na društvenim mrežama u kojima navode da stabla nisu trula i da ne predstavljaju nikakvu opasnost za okruženje.

Izvor: ozonpress.net

1 KOMENTAR

  1. Seku i po Nisu… Vrlo prosto, neciji kum, brat ili sta god, je nasao dobru „kombinaciju“ za prodaju novih sadnica. A to sto je potrebno 40 godina da izrastu novi drvoredi? Za to ih bas zabole! Ovo ionako nije njihova zemlja, vec samo krava muzara.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime