Naprednjaci u Novom Sadu grade spomenik na kojem će se naći i ime mađarskog fašiste

1
725
Foto: printscreen (Novinar.rs)

Pokrajinski odbor Demokratske stranke protestovao je danas jer se na spisku Novosađana koji su streljani posle oslobođenja grada od fašističke okupacije 1944. godine i kojima će biti postavljen poseban spomenik, nalazi i Janoš Tot, koji je bio pravosnažno osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u streljanju petorice braće Jovandić.

Oni su streljani u dvorištu njihove kuće u Novom Sadu, 23. januara 1942. godine, u vreme zloglasne Racije, koju je sprovela mađarska okupatorska vojska.

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi iz 1945. godine, Tot je bio u grupi od četvorice honveda koji su tokom zloglasne Novosadske racije upali u kuću udovice Jelene Jovandić, izveli iz kuće petoricu njenih sinova u životnoj dobi od 15 do 28 godina i sve ih pobili, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Upitali su kako je moguće da se ime Janoša Tota nalazi na spisku „nevinih žrtava“ komunističkih vlasti 1944/45. godine, koji je sastavni deo zvanične dokumentacije i obrazloženja odluke o podizanju novog spomenika.

Sporna odluka je doneta pre više od godinu dana, a zahvaljujući glasovima vladajuće većine u gradskom parlamentu, nedavno su u budžetu Novog Sada izdvojena i sredstva za pokrivanje troškova izgradnje tog obeležja, podsetio je DS.

Zatražili su od gradskih vlasti da ponište odluku o podizanju spomenika i tako spreči posrednu rehabilitaciju zločinaca i pripadnika okupacionih vojnih snaga čija su se imena, „moguće tendenciozno“, našla na spisku nevinih žrtava.

„Ne sporeći tvrdnje da su u poratnom dobu na području Novog Sada i u drugim delovima Vojvodine stradali i nevini ljudi i ne postavljajući se kao zaštitnik bilo čijih zločina, DS je iz principijelnih a ne političkih ili ideoloških razloga, to isto tražio i pre nekoliko meseci, ali je taj zahtev odbačen od strane vlasti“, naveo je DS.

Da Vas podsetimo:  Šta plaši srpske ministre

Dodali su da su današnje saopštenje izdali povodom sutrašnjeg obeležavanja godišnjice Racije iz 1942. godine.

„U svetlu novootkrivenih činjenica, jedino odgovorno prema žrtvama, istoriji i istini sada bi bilo da gradske vlasti u Novom Sadu priznaju svoju grešku i ponište odluku koja je na silu nametnuta Skupštini grada“, piše u saopštenju.

Beta
Izvor: novinar.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime