Napredovanje po partijskoj liniji čak i u Vojsci

2
1925

2015-07-05_070328Javna je tajna da se u Vojsci Srbije najčešće napreduje uz pomoć politike, a ne na osnovu sposobnosti, stručnosti i pokazanog zalaganja, kako bi i trebalo. Tako je i ministar odbrane Bratislav Gašić smenio doktora nauka pukovnika Aleksandra Ilića, načelnika Uprave za operativno-planske poslove Sekretarijata Ministarstva odbrane i na njegovo mesto postavio mladog partijskog oficira potpukovnika Slavena Vujića, koji tek što je završio Generalštabno usavršavanje.

Vujić nije trebalo da bude upućen na usavršavanje jer nikad nije bio perspektivan oficir, dok je dr Ilić poslednjih godina imao ocene „naročito se ističe“, a u poslednjih šest meseci primio je i dve vojne medalje, tvrdi izvor za Opozicionar.

Iako je visoko uvažen i cenjen u vojnim i stručnim krugovima, Ilić nije nikad bio poltron, poslušnik i politikant, navodi izvor.

“To mu je naravno najveća opstrukcija za napredovanje jer se samo oficiri poput SNS oficira Vujića mogu nadati ubrzanom vođenju u karijeri, barem dok je SNS na vlasti, a onda će lako naći konekciju i sa nekom drugom strankom”, objašnjava izvor Opozicionara.

Na osnovu Zakona o Vojsci Srbije i Uredbi o stanjima u službi, oficir se može smeniti sa dužnosti samo u eksplicitno definisanim slučajevima, međutim nijedan uslov nije ispunjen da bi pukovnik Ilić bio smenjen sa svoje dužnosti.

Napredovanje po principu 3P- poslušništvo, poltronstvo i politikanstvo

Za razliku od časnih oficira koji pokušavaju da zadrže integritet i da ga prenesu na mlađe genracije, loši karakteri, koji nisu mogli da se dokažu u struci ni u hrabrosti tokom rata, shvatili su kako da postanu generali- poslušništvom, poltronstvom i politikanstvom.

“Parodija vojnog karijerizma je noćno skidanje slika sa zidova kancelarije koje su prikazivali predsednika Tadića i ministra Šutanovca nakon parlamentarnih izbora i besomučni pokušaji čestitanja predsedniku Nikoliću i tada ministru odbrane i PPV Vučiću na izbornoj pobedi”, ističe izvor iz vojnih krugova.

Da Vas podsetimo:  POKS se udvarao SNS, i ipak ostao bez cenzusa!

On tvrdi da je sadašnje kadrovsko stanje generalnog kora u Vojsci Srbije nedostojno naroda koji još uvek želi da veruje svojoj vojsci.

“Svi generali su SNS poltronski politikanti čiji se sistem vrednosti poput boginja širi među mladom generacijom. I to je zastrašujuće jer nije veliki problem sadašnjost, ali apokaliptično deluje kadrovska besperspektivnost“, ističe naš sagovornik.

opozicionar.com

2 KOMENTARA

  1. Ne slazem se sa konstatacijom da je Vujicev jedini kvalitet partijska pripadnost. Coveka licno poznajem i znam da se radi o velikom radniku i casnom oficiru. Njegovo postavljenje i napredovanje ne komentarisem, vec samo svedocim o kvalitetima.

  2. Jos je Tadic unapredio pukovnika Brankovica Cedomira u brigadnog generala 2011 ili 2012 komandanta 3. brigade KOV a ova nije ispunjavao uslove i odmah ga je penzionisao samo da bi imao privilegije kao general u penziji! I sta se desilo , NISTA!!!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime