Narodni poslanik Vasiljević ipak krao struju

0
578

2016-05-11_042746Poslanik aktuelnog saziva Narodne skupštine Srbije i visoki funkcioner niškog SNS Bratimir Vasiljević, koji je bio optužen za krađu struje, oslobođen je krivice nakon što se nagodio sa tužilaštvom i Elektrodistribuciji uplatio simboličnu sumu novca.

Reč je o postupku koji je u Osnovnom tužilaštvu pokrenut januara 2013. godine po krivičnoj prijavi koju je protiv Vasiljevića podneo ED „Jugoistok“.

Iako je sporazum između Tužilaštva i Vasiljevića postignut još aprila 2013. godine, novinari Južnih vesti su do dokumentacije o tome došli tek nedavno, tokom istraživanja o kriminalnim radnjama javnih funkcionera.

Iz „Jugoistoka“ su u krivičnoj prijavi naveli da je Vasiljević u periodu između 2. jula i 18. avgusta 2012. godine „izvršio samovlasno priključenje“ svog električnog brojila.

…tako što je za potrebe svog objekta koji se nalazi u Nišu oštetio i pokidao tzv. „distributivnu“ plombu na poklopcu brojila kao službeni znak ED „Jugoistok“, uklonio poklopac i neovlašćeno vratio kablove u klemarnik brojila, a što su ovlašćena lica ED „Jugoistok“ konstatovali svojim zapisnikom o izvršenoj kontroli dana 18. 8. 2012. godine – piše u krivičnoj prijavi.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, Vasiljević je tako oštetio „Jugoistok“ za – 1.102.700 dinara.

Prema saznanjima Južnih vesti, Vasiljević je aprila 2013. godine priznao da je počinio krivično delo i pristao da plati odštetu od – 10.000 dinara.

Time je izbegao suđenje, kao i mogućnost da u njegovoj biografiji piše da je osuđivan za krivično delo.

Vasiljević je zapravo iskoristio mogućnost takozvanog „odlaganja krivičnog gonjenja“ koju Zakon o krivičnom postupku omogućava kada osumnjičeni pristane „da otkloni štetnu posledicu nastalu izvršenjem krivičnog dela ili da naknadi pričinjenu štetu“.

Nakon izjave osumnjičenog date dana 11. aprila 2013. godine u ovom tužilaštvu da je spreman da naknadi štetu nastalu izvršenjem navedenog krivičnog dela ošt. „Jugoistok“ d.o.o. Niš uplatom iznosa od 10.000 dinara, osumnjičenom je dat rok od 3 meseca počev od dana prijema rešenja o odlaganju gonjenja za ispunjenje obaveze. Osumnjičeni je rešenje primio dana 17. oktobra 2013. godine – piše u dokumentaciji iz Tužilaštva.

Da Vas podsetimo:  Četrdeset miliona dinara za beogradskog urbanistu

Inače, kako se navodi u krivičnoj prijavi „Jugoistoka“, ovo preduzeće je i pre toga protiv Vasiljevića podnosilo prijave za isto krivično delo, i to za periode:

– od 11. avgusta do 26. avgusta 2011. godine
– od 17. novembra 2011. do 7. aprila 2012. godine
– od 28. februara do 7. aprila 2012. godine
– od 7. aprila do 14. maja 2012. godine
– od 15. maja do 2. jula 2012. godine

Vasiljević je novinarima tražio da mu pitanja u vezi sa ovim dostave u pisanom obliku, tačnije SMS porukom. Ipak, ni 4 dana kasnije nije na njih odgovorio.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime