Ne zaboravite strahote majskih poplava

0
642

2015-01-14_005116

Poplave koje su zadesile Srbiju, nažalost, ostaju daleko iza nas. Malo je onih koji ih kad-kad spomenu, podele sa prijateljima tužnu priču za koju su čuli ili kroz koju su prošli. Naš narod bi rekao poslovicu: ’Svakog čuda tri dana dosta’. Međutim, ovo ’čudo’ zvano poplave, ravnodušnim nije ostavilo Nenada Popvića (27), Engleza srpskog porekla, koji je od maja prošle godine rešio da svoj život podredi rodnoj Srbiji.

– Oduvek sam voleo da pomažem drugima, a od 16. godine počeo sam da volontiram i  da se tako bavim humanitarnim radom. Prve dve nedelje u maju proveo sam u srpskoj ambasadi u Londonu, gde sam radio logistiku (primanje, pakovanje donacija za slanje…) Sve to vreme tražio sam način kako bih došao u Beograd, u želji da pomognem svom narodu. Posle malo muke uspeo sam da saznam da „Wizzair“ daje besplatne karte za humanitarce. U Srbiju sam inače dolazio tri puta godišnje, ali ovog puta sam došao s namerom da ostanem. Sve što se desilo od mog dolaska je neplanirano. Ovo je sada prioritet u mom životu, iako se, takoreći, pojavilo niotkuda – počeo je priču Popović za Dnevno.rs.

2015-01-14_004858

Nenad je mišljenja da svest građana u Srbiji, kada je reč o problemima, nije dovoljno visoka.

– Raditi u teškim situacijama gde vlada mnogo tenzije nije nimalo lako. Za sve to vreme dok sam volontirao, zapazio sam kako drugi volonteri (većina) ne ume da komunicira sa ljudima koji su u nevolji. Brzo su postajali nervozni i gubili su strpljenje. Stoga, smatram da je neophodno da stvorimo neku vrstu obuke, radionice, seminare kako to znanje ne bi bilo korisno samo u ovakvim situacijama, već da im to bude korisno i u profesionalnom životu. Trenutno razvijam seminare i plan je da čitavu priču pokrenem za mesec dana. Organizacija na čijem sam čelu #GivingBack Serbia bavi se edukacijom dece u domovima, svratištima…Takođe, imamo za cilj da edukujemo buduće i sadašnje studente i volontere i naučimo ih kako da postupaju u različitim situacijama. Ovde sam video mnogo problema, a za većinu sam i smislio način kako da ih ublažim – objašnjava on.

Da Vas podsetimo:  Seoska žena je potpuno zaboravljena i zanemarena u srpskom društvu

2015-01-14_004934

Sakupljanje stvari u Londonu za ugrožene Srbe

U trenucima kada je pomagao ugroženima, uočio je njihovu dobrotu, što mu je još veći podstrek da pomaže ljudima kojima je pomoć preko potrebna.

– Odlazili smo u mnoge ugrožene porodice, a njihove reakcije bile su različite. Uglavnom su bili nasmejani i veoma zahvalni na pomoći i pored svega što ih je snašlo imali su volju da nas ponude kafom, rakijom, kao neki znak pažnje. To me je jako dirnulo. Na Sajmu sam imao bliski kontakt sa ljudima, koji su me kasnije zvali da ih posetim posle svega – ponosno priča Popović.

Vlasti u Srbiji, naravno, ne znaju koliko se ovaj mladi momak trudi da pomogne svojoj zemlji.

2015-01-14_004956

Jedna od kuća u koju su nosili namirnice i igračke za decu

– Smatram da naša država i Vlada ne znaju da budu zahvalni svom narodu, pogotovo onima koji dolaze iz daleka i prebrode muke kako bi došli da pomognu, a pritom ne traže ništa zauzvrat – tvrdi 27-godišnji mladić i otkriva da je za svoj rad dobijao i negativne komentare, koji su najčešće stizali iz Srbije.

2015-01-14_005032

– Generalno, većina me podržava. Ljudi koji me dugo poznaju, znaju koji su moji životni motivi i ciljevi. Međutim, bilo je i negativnih, i to uglavnom iz Srbije, ali ja sam takav da to odmah odbacujem i nastavljam dalje. Znate, ako nešto nije konstruktivno, ne treba trošiti vreme na to – zaključio je Nenad Popvić, koji je London „ostavio“ na neko vreme i okrenuo se svojoj voljenoj Srbiji.

Dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime