Nebojša Malić: TANJUGovanje

0
866

informacijeEvo dva mala primera velike medijske kontaminacije.

U rubrici „Na današnji dan“, Tanjug donosi sledeću „vest“:

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela je tada odluku da se neizostavno Vojvodina prisajedinjuje Kraljevini Srbiji. Prethodnog dana istu odluku je donela Skupština Srema u Rumi.

Kakva crna „Vojvodina“? Odakle? Lepo se kaže narodna skupština Banata, Bačke i Baranje. „Vojvodina“ nastaje tek 1945, kada komunistički revolucionari od teritorije pod okupacijom Nemačke, Mađarske i NDH prave nekakvu „autonomnu oblast“ (kasnije pokrajinu). Između „Vojvodine“ i slične konstrukcije sa „Kosovom“, ostvaren je kontinuitet sa granicama Srbije koje je nacrtao Hitler – slučajno ili namerno, prosudite sami.

Dakle, o „Vojvodini“ ne može biti reči pre 1945, isto kao što ne postoji Irak pre 1920, ili Belgija pre 1830, ili Austro-Ugarska posle 1918. A već ranije sam pisao o apsurdu bavljenja Hrvatskom u doba kad ona naprosto nije postojala:

o kakvoj „Hrvatskoj“ može da se piše u periodu od 1919. do 1929, kada takvo nešto uopšte ne postoji!? U tom vremenskom rasponu postoji samo i jedino Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je tek 1929 (dakle, na kraju perioda obuhvaćenog knjigom) preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju. U tom periodu ne postoje ni „Hrvatska“ ni „Bosna i Hercegovina“, ni Slovenija, ni Makedonija, ni Crna Gora – ali ni Srbija. Država stvorena 1918. ne poznaje takve političke podele; one su nastale tek 1941. i posle.

Odnosno, da budem precizan, o bilo kakvoj hrvatskoj državnosti može biti reči samo od 1939, kada je unutar Kraljevine Jugoslavije uspostavljena Banovina Hrvatska sporazumom Cvetković-Maček.

Usput, taj isti Tanjug danas se bavio i „danom državnosti BiH“, koji se proslavlja samo u delovima Federacije sa muslimanskom većinom. I to licemerno, dodao bih, jer sve muslimanske stranke – otvoreno ili posredno – baštine vrednosti Alije Izetbegovića, a on nije bio za ZAVNOBIH (sa sve austronostalgičarskim „zemaljsko“) nego za Vafen-SS. Ali na stranu sad (samo)obmane u Federaciji, šta bi Tanjugu?

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Nomen est omen, što bi rekli Rimljani: državna novinska agencija Republike Srbije još uvek se zove „Telegrafska Agencija Nove JUGoslavije“ – ime koje je dobila kada su je 5. novembra 1943. osnovali komunistički revolucionari. Kakve li ironije da je u ovom vremenu opšteg moralnog relativizma i sunovrata eto bar ta institucija ostala dosledna „povijesti“ i „vrijednostima“ svojih osnivača, iako ni njih ni bilo kakve Jugoslavije odavno više nema. I imenom i radom, Tanjug je danas otprilike relevantan koliko i telegraf.

Doduše, s obzirom da Srbijom trenutno vladaju Državno Dno i Kvislinški Kult,ako bi odlučili da „rebrenduju“ Tanjug onako kako su to uradili sa JAT-om, Bog dragi zna kakvo bi ime dali agenciji, na mačećem engleskom dabome. Na srpskom svakako ne.

Ovakve neoprostive greške u „novinarstvu“ tolerišu se iz istih razloga kao i opšteprisutno latiničarenje: ostrašćeni srbožderi to rade iz zlobe, a većina Srba iz lenjosti ili neznanja. Nemojte biti u zabludi: nije ovde reč ni o kakvoj nepotrebnoj pedanteriji povodom nepreciznog izražavanja. Reč je o prihvatanju zlonamernih falsifikata kao stvarne istorije.

Sivi soko

like-button.net here

wordpress-themes.org here

I onda se čudite zašto nam je ovako.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime