Nebojši Glogovcu ni Kulturni centar ni ulica u Pančevu

0
281
Nebojša Glogovac / Foto: printscreen (JDP)

Dve su godine kako je srpsku scenu napustio Nebojša Glogovac. Isto toliko staro je i obećanje Pančeva da će ovdašnji kulturni centar, poneti njegovo ime. Ali kako se otegao red za potpisivanje peticije da se rečeno ispuni, otegla se od juna i ta inicijativa njegovih ispisnika iz osnovne škole, generacije 1969, piše Politika.

Stajali su tada Pančevci u kolonama da podrže Nebojšine školske drugove, njegovo osmo dva, ali i Udruženje glumaca Beograda, koje se inicijativi pridružilo. Pitali su „zašto je moralo tako”, da su, s razočaranjem i neshvatanjem, u junu, godinu i po dana od smrti, tu jer se ništa ne događa. Smatrali su oni ali i „obični” građani „da je to lepa inicijativa i najnormalniji sled događaja”.

Sakupljeno je nekoliko hiljada potpisa, a onda ništa. Niko ne bi da priča. A bilo je reči da treba 10.000 potpisa. Mnogo. I spiskovi su završili u nečijoj fioci, baš kao i nastojanje „da se ostavi nešto u legat deci koja dolaze, da imaju neku tačku u koju će da gledaju i kažu, ’i ja hoću da budem jednog dana kao Nebojša Glogovac, pa i bolji’”. Moglo se čuti to kada je jedan od najboljih Pančevaca zauvek napustio svoju porodicu, prijatelje, glumište… Publiku.

U nekoj fioci ostala je i odluka s memorandumom grada, a papir otrpeo tekst datiran na 13. februar 2018. godine, objavljen u svim medijima, da je „u znak sećanja na našeg sugrađanina, vrhunskog umetnika, neponovljivog barda glumišta, doneta odluka da Kulturni centar Pančeva ubuduće nosi naziv Centar za kulturu ’Nebojša Glogovac’. To je najmanje što možemo da učinimo kao pomen našem velikom stvaraocu i jednom od najvećih umetnika koje je Pančevo ikada imalo…”

Obistinio se, jedino, deo obećanja o večeri sećanja i prigodnoj izložbi, „koja će biti predstvaljena u Centru za kulturu ’Nebojša Glogovac’”, koji je do dana današnjeg osta nepromenjenog naziva.

Da Vas podsetimo:  Devojka koja srpsku tradicionalnu nošnju spaja sa modernim i od toga pravi brend

Javnost je bila strpljiva, novinari su se interesovali, a pitanje stiglo i do lokalnog parlamenta, ali se nije probilo na dnevni red. Pominjano je „poštovanje procedure koja traje”, te da nema mesta politizaciji ove „osetljive teme”, a termini pomerani nekoliko puta.

U međuvremenu, „nestrpljivi” su grafitima samoinicijativno prekrstili rečenu ustanovu kulture, a na godišnjicu Nebojšine smrti, pod pritiskom medija, iz gradske uprave je prvi put dobijen odgovor.

Navedeno je „da nisu postajali ni zvaničan predlog niti inicijativa, da je prvi predlog proizašao iz pritiska javnosti, ali i da su eminentni ljudi istakli da je mnogo onih koji su zadužili Pančevo u oblasti kulture, a prošli kroz kulturni centar i učestvovali u njegovom nastanku i rukovođenju”.

Nebojša Glogovac je rođenjem bio Trebinjac, a odrastao u gradu na Tamišu. Ovde je prvi put recitovao kao dete na Svetosavskoj priredbi, a prva glumačka iskustva sticao u Dramskom studiju „Atelje mladih”, na čijoj sceni je spremao i prijemni ispit za glumu.

Redovno je prelazio dve reke, da obiđe porodicu i vidi prijatelje, a naretko i rado učestvovao u različitim gradskim programima i gostovao sa svojim Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

Grupa studenata i saradnika pre godinu dana postavila je spomen-ploču na zgradi u kojoj je živeo, a avgusta prošle godine njegovim imenom nazvana je ulica u niškom naselju Deveti maj.

Poslednja prilika da Nebojša dobije bar ulicu u Pančevu propuštena je pre nekoliko meseci, kada je njih 90 dobilo nova imena.

O. Janković
Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime