Nejasna sudbina Izveštaja MUP-a o mogućim zloupotrebama prilikom privatizacije NIS-a

1
707

nisViše tužilaštvo u Beogradu u odgovoru Insajderu navodi da u izveštaju MUP-a o mogućim zloupotrebama prilikom privatizacije nacionalne naftne industrije nema elemenata krivičnog dela iz nadležnosti tog tužilaštva. U odgovoru se ne navodi informacija da li bi izveštaj mogao biti zanimljiv nekom drugom tužilaštvu, primera radi tužilaštvu nadležnom za organizovani kriminal.

Na pitanje Insajdera kakvi su rezultati rada Radne grupe MUP-a formirane pre dve godine sa zadatkom da ispita eventualne zloupotrebe prilikom prodaje NIS-a ruskom Gazpromnjeftu, iz MUP-a je stigao odgovor da je Radna grupa završila izveštaj. Naveli su i da je izveštaj, s pratećom dokumentacijom, dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je od MUP-a i tražilo prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Insajder je nakon toga, sredinom jula, tražio od Višeg javnog tužilaštva informaciju da li je pokrenut postupak na osnovu Izveštaja MUP-a, koji je prema našim saznanjima završen i dostavljen Tužilaštvu još krajem prošle godine. Iz Tužilaštva su tada odgovorili da nisu u mogućnosti da nam dostave informaciju, a da ćemo odgovor dobiti u narednom periodu ako budu u mogućnosti da nam odgovore.

Pre dva dana ponovo smo tražili odgovor na pitanje da li je pokrenut postupak, uz molbu da ako nisu u mogućnosti da nam dostave informaciju razloge obrazlože pisanim putem.

Nakon dva dana dobili smo kratak odgovor:

“Predmet koji je bio u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u vezi s NIS-om je bio u predistražnoj fazi i nakon dostavljanja izveštaja Policije doneta je odluka da nema mesta pokretanju krivičnog postupka jer nije utvrđeno da je izvršeno ijedno krivično delo iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva”, navodi se u odgovoru Višeg tužilaštva redakciji Insajdera, uz konstataciju da su to jedine informacije koje mogu da nam daju.

Iz ovog odgovora nije jasno da li to znači da u izveštaju MUP-a uopšte nema elemenata za pokretanje postupka ili bi tim izveštajem trebalo da se bavi drugo tužilaštvo.

Da Vas podsetimo:  Udarili na svetinje i u Vreocima

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu Energetski (ne)sporazum 2013, nacionalna naftna kompanija prodata je 2008. u direktnim pregovorima, ispod svake cene. Predstavnici tadašnje vlasti nisku cenu su pravdali budućom zaradom od gasovoda Južni tok, od čije je gradnje u međuvremenu ruska strana zvanično odustala.

Insajder

1 KOMENTAR

  1. Insider se bas ne skida sa NIS-a. Nekom smeta sto su Rusi u Srbiji od polurazrusenog gubitasa sa zastarelom tehnologijom napravili uspesnu kompaniju, koja je najveci oslonac drzavnog budzeta. Prodat „ispod svake cene“? A koja je prava cena? Madjarski MOL je nezvanicno govorio o milijardu evra, ali za 100% vlasnistva (usput, raspitajte se kako je prosla INA posle prodaje MOL-u), ne 51% sto su Rusi kupili za 400 miliona plus 550 miliona obaveznih investicija i izgradnju (jedinog i najveceg) skladista nafte i gasa u Srbiji. Rusi su do sad investirali nekoliko puta vise, sto bi u svakoj normalnoj zemlji mogli da odbiju od dobiti i placaju samo simbolican porez. Oni su ipak i investirali, i placali porez, poslujuci otvoreno i po zakonima Srbije, za razliku ne samo od tipicnog zapadnog „investitora“ nego i mnogih domacih firmi. Zasto je to lose za Insajder? Zato sto je dobro za Srbiju? Insajder ne moze da navede istinski argument protiv NIS-a, pa mora da ih izmislja, kao sto je na primer laz da je NIS samo u jednoj godini (2012) iscrpeo srpska nalazista nafte i gasa u vrednosti od 800 miliona evra, dok su Insajderove sopstvene procene ukupnih rezervi blizu 8 milijardi. Po tome, NIS ce za nekoliko godina potpuno iscrpeti domace izvore (koji cine nesto preko 1/3 njegove sirovinske potrosnje), dok su zvanicne procene da imamo zaliha za 44 godine proizvodnje (skoro uvecano sa 30 godina, na racun toga sto su Rusi nasli nova lezista, i sto njihova nova tehnologija moze da crpi sa vecih dubina).

    I tih 8 milijardi rezervi sirove nafte i gasa su, po Insideru, „polkonjeni“ Rusima sa ugovorom. Istina je da im je samo odobreno koriscenje za koje se, kao sto se radi u svim normalnim drzavama, placa tzv. „rudnom rentom“, koja je u slucaju NIS-a 3% od profita. Ovo je izuzetno povoljno, isto kao za drzavna preduzeca (do nedavno), ali vazi samo dok NIS ne pokrije svoje investicije. U svakom slucaju, razlika do neke prosecne stope, od oko 10%, je novcano potpuno zanemarljiva u poredjenju sa svotom poreza koju NIS placa i dobiti Srbije (30%) iz NIS-ovog profita. Samo najgora placenicka stampa moze to da predstavi kao „poklanjanje prirodnih bogatstava zemlje“, dok sa druge strane potpuno zanemaruje ogromnu finansijsku korist Srbije.

    U svetlu – ili mraku – toga, ne iznenadjuje da clanak zavrsava sugerisuci da su nas Rusi izigrali i „odustajanjem“ od Juznog toka, dok svi dobro znamo da je njegova realizacija bila sprecena od strane EU(Amera). „Novinarstvo“ da ti se smuci…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime