Neko je oklevetao Stefana K.

0
1016

stefan karganovicOdbor Sajma knjiga je odlučio da zabrani učešće na ovogodišnjem sajmu nevladinoj organizaciji Istorijski projekat Srebrenica.

Bilo bi divno kada bi samo održavanje Sajma knjiga bilo inspiracija za ovaj literarni naslov. Nažalost, u ovom slučaju mnogo je važniji kafkijanski duh u kome se dešava skoro sav javni život Srbije. Naročito onaj za koji se nađe i prostora u medijima. Oklevetani narod nemo i nezainteresovano posmatra, trudeći se da to i ne primeti, kako ljudi koji čine mnogo ne bi li osporili najgore od tih kleveta i sami bivaju oklevetani a njihov rad obezvređen i obesmišljen.

Odbor beogradskog Sajma knjiga je odlučio da zabrani učešće na ovogodišnjem sajmu nevladinoj organizaciji Istorijski projekat Srebrenica, koja je već godinama stalni gost ove manifestacije koju smo oduvek smatrali kulturnom. U konfuznom i apsurdnom pismu koje potpisuje izvesna Mirjana Lukić, “rukovodilac projekta”, tvrdi se da je zabrana posledica činjenice da se Istorijski projekat Srebrenica oglušio o “poziv izlagačima da se uzdrže od tekstova i istupa kojima mogu biti uvređena verska, nacionalna, lična i ostala prava građana”.

Interesantno je da je ovaj kafkijanski odbor doneo svoju odluku 20. septembra, ali je iz neobjašnjivih razloga čekao dve nedelje, sve do 5. oktobra, tako simboličnog za građanska i sva druga prava u Srbiji, da je saopšti zvanično.

KAFKIJANSKI DUH SAJMA Postoji španska izreka koja kaže da nema većeg slepca od onoga koji ne želi da vidi, pa tako i gospođa Lukić koja ne želi (ili ne sme) da vidi da na mnogim štandovima i propratnim manifestacijama ovoga sajma učestvuju brojne osobe čiji nastupi i tekstovi vređaju prava većine građana Srbije, Srba.

Svakodnevno nas sve više iznenađuje do kojih krajnosti može da stigne ovaj kafkijanski duh iako svi znamo da su rezultati politike “Evropa nema alternativu”, koja se sprovodi kod nas, skoro bez izuzetka užasni. Stremiti ka članstvu u EU primenjujući inkvizitorske metode je jednostavno nemoguće i svi oni koji pokušavaju to da urade jedino što u stvari pokušavaju je da zgrabe još čvršće stolicu pod sobom, ne razmišljajući o ceni koju će neko zbog toga morati da plati.

Da Vas podsetimo:  Srbija na tamnoj strani evropskog meseca

Do sada su knjige Istorijskog projekta Srebrenica izdavane i distribuirane u mnogim zemljama i na dosta jezika: srpskom, engleskom, ruskom, španskom, i jedino su doživele zabranu u hrvatsko-muslimanskom delu Bosne, što navodi na zaključak da ovom najnovijom zabranom zvanični Beograd želi još jednom da potvrdi da deli ne samo metode već i političke ciljeve i moralne kriterijume sa Sarajevom.

Šteta koju ova zabrana čini Republici Srpskoj kao i odnosima između dve srpske zemlje je ogromna i vrlo teška da se ispravi. Jedino je možemo porediti sa onom tragičnom blokadom koju je svojevremeno Slobodan Milošević nametnuo našoj prekodrinskoj braći.

Priznajem da sam bio prilično iznenađen kada sam saznao da je Istorijski projekat Srebrenica preko svog predsednika Stefana Karganovića, koji, uzgred rečeno, nije dobio odgovor na svoju žalbu Odboru upućenu 8. oktobra, odlučio da ipak učestvuje na Sajmu knjiga kao gost na štandu Udruženja književnika Republike Srpske, čime se praktično dobrovoljno odrekao legitimnog prava na sopstveni štand.

A IZDAVAČI ĆUTE Isto tako privlači paznju vrlo ilustrativno ćutanje ostalih učesnika na Sajmu koji čak ni inspirisani esnafskom solidarnošću nisu u stanju da dignu glas protiv ovog dahijanja. Time staju u red onih koji dobrovoljno prihvataju mogućnost da i njima samima mogu da budu  oduzeta tako elementarna prava.

Nije zgoreg pomenuti da je predsednik ovog Odbora, Željko Ožegović, prevejani kadar DS, koja ima tradiciju zabrana. Sećamo se još uvek slučaja Biljane Đorović i njene emisije Atlantis na državnom Radio-Beogradu, koji nam je velikodušno ponudio pravo da budemo neobavešteni. Autorka emisije je oduvek tvrdila da je presudan momenat za zabranu emisije bila Srebrenica i da je odluka doneta u DS. Tek da se ne zaboravi.

Da Vas podsetimo:  „Suze Kozare“ 2020

U ovakvim diktatorijalnim okolnostima nametnutim spregom medija i političara prilično je jasno da će svaki nepodobni glas u srpskoj duhovnoj i moralnoj pustinji morati da se suoči  sa sve oštrijim tretmanom. Možda čak i malo više nego drugi, pod udar mogu da padnu organizacije i mediji srpskih patriota koji žive i rade u inostranstvu, naročito u Evropi, jer im sama ta cinjenica daje kredibilitet nedostižan za srpske nemušte političare, nemoralne medije i civilni sektor.

Na kraju ću, u duhu one stare srpske izreke “ne laje ker sela radi, nego sebe radi” dodati jedan primer iz ličnog okruženja koliko je dalekosežno pogubna ova dodvornička politika.

U Španiji će uskoro stupiti na snagu novi krivični zakonik jer Narodna partija, koja ga je predložila, ima u skupštini apsolutnu većinu. Radi se o konzervativnoj partiji, koja će izglasati vrlo restriktivan, po mnogima najrestriktivniji, evropski zakonik na temu genocida i njegovog negiranja. Vrlo široke definicije toga zakonika će bukvalno zatvoriti svaku moguću diskusiju o Srebreničkoj nesreći, pokušavajući tako da je ovekoveče. Iako naizgled to nema nikakve veze sa nama, potpuno sam siguran da bi cela priča bila drugačija kada bi naša politika u odbrani nacionalnih interesa, istorije i ponosa bila malo časnija. Pošto to nije slučaj sa interneta će nestati prvi srpski portal na španskom jeziku, www.semanarioserbio.com, koji postoji već deset godina i do sada je objavio oko pet hiljada najrazličitijih tekstova o Srbiji na španskom jeziku. Ja kao njegov autor jednostavno ne mogu da rizikujem da, braneći se od peščaničke verzije istorije Srbije, koju prihvata i njena kompletna vladajuća garnitura, dobijem četiri godine zatvora.

Onima, koji sada misle “kad već toliko voliš Srbiju, što ne dođeš da živiš u njoj”, kako to voli da kaže i naš predsednik vlade, odgovoriću neki drugi put.

Da Vas podsetimo:  Saznajemo: Veleobrt u Socijaldemokratskoj partiji Crne Gore!

Aleksandar Vuksanović

www.standard.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime