Nekoliko korisnih promena u ishrani

0
1439

Hemoroidi su proširene vene koje se nalaze unutar i oko analnog otvora. Mogu uzrokovati bol, krvarenje i neprijatnost, a na njihovo stanje u značajnoj meri utiče ishrana.

Foto: pixabay

Hemoroidi mogu stvarati velike probleme, naročito ako se u obzir uzme činjenica da ponekad ne pokazuju nikakve simptome, pa mnogi ljudi i ne znaju da ih imaju. U situaciji kada pacijent oseća bol, svrab ili ima krvavu stolicu, njihovo stanje je značajno pogoršano.

U tretmanu hemoroida mogu pomoći pojedini melemi, kreme, a u težim slučajevima konačno rešenje je operacija. Ipak, trenutno olakšanje mogu doneti i značajne promene u ishrani.

Voće i povrće

Različite vrste voća i povrća u svojoj pokorici sadrže nerastvorljiva vlakna koja blagotvorno deluju na digestivni trakt. Takođe, povrće svetle boje kao što je zeleni paradajz sadrže jedinjenja poznata po imenu flavonoidi.

Flavonoidi pomažu u zaustavljanju krvarenja

Ove supstance blagotvorno deluju na oštećene delove kože i sluzokože jer zaustavljaju krvarenje.

– Voće i povrće sadrži hranljive sastojke koji pomažu jačanje vašeg imunog sistema, ali i fluide koji su veoma delotvorni kod zatvora – piše sajt „LiveStrong“.

Integralne žitarice

Peciva napravljena od celih zrna sadrže više vlakana nego hlebovi od brašna. Divlji pirinač, kukuruz kokičar i semenke mogu značajno pomoći u prevenciji hemoroida.

– Zamenite hleb i testenine napravljene od belog brašna pecivima od heljde, integralnog brašna, kukuruza ili raži kako bi se povećao broj čitavih vlakana u vašem obroku – piše portal WebMD.

Mahunarke

Namirnice kao što su leća, pasulj ili grašak su pune proteina i vlakana. Povećanje njihovog unosa i te kako utiče na mekoću stolice, ali se i smanjuje pritisak na hemoroide prilikom rada digestivnog trakta.

Jogurt

Ovaj mlečni proizvod sadrži u sebi korisne bakterije poznate kao probiotici. Probiotici deluju blagotvorno na digestivni trakt i imuni sistem.

Da Vas podsetimo:  Recept za proju sa sirom – Neverovatno sočna i mekana, a pravi se lako i brzo

– Probiotici ili korisne bakterije kao što su laktobacili ili bifidus mogu pomoći u prevenciji i lečenju hemoroida – kažu stručnjaci sa Univerziteta Merilend. Ipak, pacijenti koji ne smeju unositi mlečne proizvode najpre moraju konsultovati lekara.

Tečnosti

Uzimanje dosta tečnosti, naročito vode, moglo bi pomoći u prevenciji i lečenju hemoroida. To se ne može reći za kofein i alkohol. Svako ko ima problem sa hemoroidima trebalo bi da razmisli o konačnom prestanku uzimanja alkohola ili kafe, piše britanski Ekspres.

D.K.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime