Nema Nove godine, ni slavlja, dok se Dragi ne ožali

0
2776
Zoran Asković i Dragi Nestorović: Daleko je Tajland, a Tajvan još dalje / Foto: RTK / Novosti /gosteljski

Već nekoliko dana internet mrežama kruži jedan dopis Školske uprave iz Kruševca. To neobično pismo potpisao je načelnik ŠU Rasinskog okruga, Zoran Asković. A sada da vidimo zašto je pomenuti dopis, odnosno, preporuka, koja je upućena na adrese direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji Kruševca, nesvakidašnja i, donekle, tragikomična. Zapravo, s jedne strane, tema takve poruke direktorima osnovnih i srednjih škola bavi se jednim tragičnim događajem, koji se dogodio na dalekom Tajvanu, čak tamo negde na drugoj polovini sveta; a sa druge, nastupajućim praznikom.

U pitanju je smrt kruševačkog gradonačelnika Dragog Nestorovića, koji je preminuo, kažu, na „službenom putu“ (Asković to malo „amplifikuje“ i kaže „tragično preminuo“).

Smrt je sama po sebi veoma mučan događaj, pogotovo kad čoveku umre neko blizak. A Dragi Stamenković je bio gradonačelnik Kruševca, pa je, sudeći po tome, blizak svim Kruševljanima. I sasvim je prirodno da se žali onaj ko vam je blizak. Takvom logikom, najverovatnije, vodio se i načelnik ŠU Kruševca, Zoran Asković, dok je sastavljao tekst koji će „preporučiti“ svim direktorima škola kako da se, povodom Nestorvićeve smrti, ponašaju. Uostalom, ko će Nestorovića ožaliti ako neće njegovi voljeni sugrađani.

Istina, u samom startu, načelnik Školske uprave Rasinskog okruga pravi jednu malu, gotovo beznačajnu, ali opet grešku. On kaže da je Dragi Nestorović, „kao što svi znaju“, preminuo, svakako tragično (a kako bi drugačije), na dalekom Tajlandu. Jeste, Tajland je daleko, ali, ipak, videćemo, mnogo je bliže od onog mesta gde je Dragi Nestorović uistinu ispustio svoju plemenitu dušu. E sad, ne treba ni zakerati tu mnogo, jer Asković nije studirao geografiju, da bi morao znati koliko je koja zemlja daleko ili koja je dalje, a koja je bliže, gradu Kruševcu.

Da Vas podsetimo:  Pismo plemenitog mučitelja

Zapravo, ispalo je da je (sada pokojni) gradonačelnik  Kruševca „tragično preminuo“ u jednoj drugoj zemlji koja je udaljenija i od dalekog Tajlanda. Asković je završio fakultet (valjda dopisno, pa otuda i voli da „razašilje“ dopise), profesor je razredne nastave ili, kako to narod kaže – učitelj. Jedno vreme direktorovao u osnovnoj školi „Brana Popović“ u Konjuhu, a odatle teško je videti dalje od Kruševca, a kamoli dobaciti okom do Tajlanda i lepih Tajlanđanki.

Još malo pa će Nova godina, započeo je Asković svoju tiradu. Jeste, u pravu je, slavlje samo što nije započelo. Istina, s veseljem se u Rasinskom kraju malo kasni (daleko je od glavnih puteva), nije kao u Beogradu krenulo kićenje prvog septembra, s polaskom đaka u školu. To jeste, do Nove godine ostalo je jedva malo više od mesec dana, a neke škole, eto, nameravaju da takav praznik dočekaju organizovano.

A tako nešto (slavlje za Novu godinu) bilo bi svakako neprimereno. Kako da se vesele dok im se gradonačelnik nalazi s onu stranu planete, čak mnogo dalje nego što je načelnik prvobitno pretpostavljao – iza cele Kine – na Tajvanu, nekada znanom i po imenu Formoza. Da su Askoviću kazali da je Dragi „tragično preminuo“ na Formozi, tada se ne bi zabunio – ne bi to pomešao s Tajlandom. Ovako, Tajland, Tajvan, Ajvan… ko bi ga znao.

A Dragi? Otkud on na Tajvanu? Vele službeno? A šta će čak tamo službeno? Valjda otišao da vidi da Kruševljani investiraju koje milionče u tu zemlju na Pacifiku? A možda je i on sam poželeo da tamo uloži svoj novac, onaj koji je dobio kada je tužio fabriku u kojoj je bio direktor pre njenog kraha. Inače, pričaju, da je Dragi bio poznat i pod nadimkom Jovanča (Micić) zato što je voleo da je u stalno u pokretu – a ova naša planetica mala je i tesna.

Da Vas podsetimo:  Veseli se srpski rode zbog slobode

Priča se da se Dragi naputovao za pet života. Jeste da je arčio narodne (opštinske) novce, ali, isplatilo se. Na kraju, kao da je želeo da se osveti svim onim zlobnim jezicima, koji su ga kritikovali zbog rasipništva, umro je tako daleko od rodnog kraja, da već mesec dana vlasti Kruševca razbijaju glavu kako da ga odonud dopreme u Srbiju.

Eh, da je Dragi samo živ, on bi to očas sredio.

Kako stvari stoje, izgleda da će ga nekako prebaciti u Kruševac do kraja decembra, a sahrana bi mogla da se obavi baš nekako na Novu godinu. Tad su svi budni, pa da mu se tako oda zaslužena počast.

Kao da je sve to znao, načelnik ŠU Rasinskog okruga obaveštava direktore škola da ne organizuju doček, pošto nema smisla da se vesele i pevaju, dok se gradonačelnik ne sahrani (po pravoslavnim običajima, a kako bi drugačije). To jeste, gradonačelnika će da sahrane – a kad će tačno, ne zna se: pred Novu godinu, posle Nove godine ili baš na Novu godinu?

Zaista žalosno i bez proglašavanja dana žalosti.

Pa pobogu, Srbi smo – znamo za red, zar ne?

D. Gosteljski

koreni.rs

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime