(Ne)očekivana podrška premijeru

Zajedno protiv „desničarskog marša“

3
828

 

List Danas piše da je Sonja Biserko, povodom posete američkih kongresmena Beogradu, izjavila da „Vučićeva politika zaslužuje podršku“[1]. „Svojim opiranjem potpisivanju nametnutog (?!) sporazuma o diplomatskom imunitetu za pripadnike rusko-srpskog Humanitarnog centra u Nišu“, rekla je Biserkova, „premijer Aleksandar Vučić pokazao je da je okrenut Zapadu, zbog čega bi trebalo da ga podrže kako EU i NATO, tako i proevropski deo javnosti u samoj Srbiji“.

sonja-biserko-jelena-milic-1
Sonja Biserko, svedok Hrvatske pred MSP protiv Srbije, danas vatreno podržava aktuelnu srpsku vlast. A podržavaće je i dalje dok god se AV bude opirao „pritisku Rusije“.

Po Biserkovoj, „zvanična Moskva već duže vreme vrši pritisak da osoblje Humanitarnog centra u Nišu dobije navodno (!?) isti status kao osoblje NATO“, čime, po Biserkovoj, Moskva „stalno unosi razdor u vladajuću koaliciju, u ovom slučaju, preko Nikolića i Dačića, kako bi Aleksandar Vučić bio izolovan“. Biserkova je takođe konstatovala da se Vučić „do sada opirao pritisku za potpisivanje sporazuma sa Rusijom“, jer „interes Srbije, kao i svih balkanskih zemalja, je da bude u NATO, odnosno pod istim bezbednosnim kišobranom“.

Ovo nije prvi put da Sonja Biserko podržava Vučića. Kada je Vučić, na primer, izjavio da se „ježi što mladi glasaju za desnicu“[2], Biserkova je odmah hvalila po atlantističkim medijima kako „Vučić prepoznaje rizik od jačanja desnice u Srbiji, po stabilnost društva i po srpske evrointegracije“[3].

Zauzvrat, i Vučić ume da sledi misao Sonje Biserko, te kada ona izjavi kako će „Srbija biti desničarska država“, jer „konzervativne i antimoderne stranke, poput DSS i Dveri, uživaju podršku SPC, SANU i imaju veliki uticaj na Univerzitetu“[4], neće proći mnogo pa će i Vučić protest protiv sporazuma Srbije sa NATO-m proglasiti „marširanjem desničara“[5]. Tog istog dana će, kao po dogovoru, i Ivica Dačić pozvati građane Srbije „da se odupru mržnji koju širi desnica“, kao i njenim „marševima i pozivima na sukobe“[6].

Da Vas podsetimo:  Politika podele i naseljavanja Srbije migrantima vodi u građanski rat i nestajanje

I tako je, baš po receptu Sonje Biserko, „desničarskim maršem“ proglašen gotovo spontani protest građana Beograda protiv, u javnosti skrivenog, sporazuma s NATO-m[7]. No kada se kaže „desničarski marš“, prve asocijacije u postkomunističkoj javnosti za to su: uniforme, čizme, strojevi korak i nasilje prema oponentima. Ništa od toga, naravno, nije bilo u Beogradu 20. februara. Ali, premijer i njegov zamenik odjednom su miran i dostojanstven protest proglasili „maršem desnice“.

Izgleda da je na delu koordinisani pokušaj diskvalifikacije otpora ulasku Srbije u NATO, tako što se, medijsko-političkim uvrtanjem („spinovanjem“) želi uspostaviti asocijacija između fašizma i anti-NATO snaga u Srbiji. Za srpske mejnstrim političare i medije, svaki onaj koji se javno suprotstavi ideji Srbije u NATO-u, odnosno NATO-a u Srbiji, postaje tako „desničar koji maršira“.

Istraživanje sociologa Mladena Lazića pokazuje da gotovo tri četvrtine pripadnika našeg NVO sektora vide sebe kao levičare. Pogledajte bilo koji drugosrbijanski sajt, pa ćete uočiti neprestano samopozivanje na levičarstvo, uz isto tako sistematsku propagandu EU i NATO – što nikome od njih ne deluje nimalo protivurečno. Zato ova najnovija Vučić-Dačićeva diskvalifikacija protivnika NATO-a kao „desničara“ itekako prija ušima „Druge Srbije“.

Dabome, nedavni javni protesti mladih srpskih levičara protiv EU[8] i NATO-a[9] nisu bili zabeleženi na tim autokolonijalnim sajtovima, baš kao ni u glavnim medijima. No, propagandno povezivanje protivnika NATO-a i nekave desnice u maršu pokazuje sve veću nelagodu koji ovdašnji otpor zaposedanju Srbije od strane NATO-a izaziva kod „agenata uticaja“ Vašingtona i Brisela.

Uz to, koordinisani napadi na „desnicu“, dok se, „NATO-levica“ iz navodne opozicije ujedinjuje (DS, SDS, LDP), jasno pokazuje ko je stvarno opasan oponent režimu. Reč je o onim snagama koje su spremne da kažu „neka, hvala!“ kako NATO-u, tako i EU. I što te snage budu aktivnije, izgleda da ćemo biti svedoci sve većeg ideološkog jedinstva „Druge Srbije“ i vlasti. Podška Biserkove Vučiću u odbijanju da prihvati razborite zahteve za nešto uravnoteženiji odnos „vojno neutralnog“ Beograda prema Moskvi i Vašingtonu, dobra je ilustracija te ideološke simbioze.

Da Vas podsetimo:  Ima li stanova za profesore

Slobodan Antonić

Fond strateške kulture

____________

[1] http://www.danas.rs/danasrs/politika/biserko_vucic_je_okrenut_zapadu_eu_i_nato_da_mu_pomognu_.56.html?news_id=316632

[2] http://www.b92.net/info/vesti/pregled_stampe.php?yyyy=2015&mm=04&dd=23&nav_id=983922

[3] http://www.slobodnaevropa.org/content/biserko-vucic-shvata-opasnost-desnice-jos-samo-da-nesto-preduzme/27080884.html

[4] http://www.danas.rs/danasrs/politika/sonja_biserko_srbija_ce_biti_desnicarska_drzava.56.html?news_id=315141

[5] http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/2225974/%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%A2%D0%A1-%D1%83+%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+1.+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+.html

[6] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=02&dd=27&nav_category=11&nav_id=1101571

[7] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/rts-i-rezim/

[8] http://www.skoj.org.rs/hapsenje.html

[9] http://www.skoj.org.rs/antinato2016.html

3 KOMENTARA

  1. Izjava srbomrzke br. 1, Sonje Biserko je bila za očekivati. Pa oboje, i Aleksandar Vučić i ona su po zadatku i plaćeni od istog gazde na istom poslu- da unište i Srbiju i srpski narod.
    Kada bi narod bar malo držao do sebe, ne bi mu trebala čuvena „usrana motka“ da AV najuri sa vlasti ili da prlja ruke mnakljajući gada. Dovoljno je da na izborima pazi koga će da glasa. Bolje i za crnog ciganina, nego za njega.Nažalost, Srbi imaju kratko pamćenje i lako praštaju izdajnicima!

  2. Nije čudno isti su im poslodavci i mentori. Pomenuta osoba važi za zakletog srbomrzca a doticni za osobu koja će dovesti srbiju u položaj u koji bi njegov drug i sponzor Bata volijo viđeti novinarke. Sram ih bilo a još više ove penzionere koji će mu dati mandat.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime