(Ne)prijateljsko lobiranje Tonija Blera

0
631

toni-bler-jpg_660x330Toni Bler umalo da postane savetnik predsednika srpske vlade. Srećom (ili nesrećom) to se ipak nije desilo. I eto, sada se čovek naljutio i krenuo je da radi protiv srpskih interesa. „Nije vam dosta što sam vas jednom razrušio do temelja, pa izgleda hoćete još“ – kao da Srbima poručuje ovaj britanski političar. A za vreme divljačkog bombardovanja Srbije 1999. godine isti taj nesuđeni Vučićev savetnik odlučno je kazao: „Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva.“ Naravno, da ne bi bilo zabune, pod dobrom Bler je podrazumevao NATO zločinačku alijansu, koja je tri meseca sejala smrt po Srbiji, ubijala srpsku decu, rušila mostove, škole, bolnice, zasipala srpske gradove klaster bombama i eksplozivom sa osiromašenim uranijumom, a sve protivno ljudskim zakonima i međunarodnom ratnom pravu.

Logika srpske vlasti, čini se, svodi se na onu poslovicu: Ako ne možeš da pobediš neprijatelja, onda mu se pridruži. Ali, srpski problem je u tome što neprijatelj ostaje neprijatelj i kada mu se pridružite. Čak ni u bajkama jagnje nema nikakve koristi od toga da se svrsta u red s vukovima. Zapadna propaganda (osim časnih i retkih izuzetaka) krivicu za događaje u Beogradu na fudbalskoj utakmici Srbija – Alabanija, ili deli na jednake delove ili je svaljuje na srpsku stranu. Toni Bler tu nema nikakvu dilemu. Stvar je jasna: kao i uvek – krivi su Srbi!

Toni Bler bi ipak bio srpski savetnik, samo da nije tražio previše para za takav „humani“ posao. U stvari, posle Guzenbauera, Fratinija, Štros Kana, Jerga Heskensa koji su pristali da rade savetnički posao za „džabaka“, svaka cifra koja bi bila veća od nule, za Srbiju je prevelika. Barem ona koja se vidi, koja je javna. Uostalom, ako jedan broj onih koji „savetuju“ srpsku vladu dobijaju platu od onih koj su ih u Srbiju poslali (nemačka vlada, na primer, plaća svoje savetnike u Srbiji), neobično je da i Britanija nije odrešila kesu za Tonija Blera?

Da Vas podsetimo:  "Znao sam da je Dragan Đilas kriv..."

Eto, da je nekim slučajem Bler danas savetnik srpskom premijeru, on bi ga savetovao da se neprestano, minimalno pet puta u toku dana, izvinjava albanskom premijeru Rami („Ramo, Ramo, druže moj…“), a posebno petkom dok se klanja džuma-namaz. Uz to, Srbima bi se preporučilo da svojoj deci daju imena po svojim zapadnim „partnerima“ i „prijateljima“, onako kako to čine Albanci u poslednjih petnaest godina. Pitaš tinejdžere Albance kako se zovu, a svaki drugi ti odgovara: „Ja sam Tonibler“, „Ja sam Džejmišej“, „Ja sam Klintonbil“ ili „Ja sam Madlenolbrajt“.

Ako je iko mogao da pripitomi „divlje Srbe“, mogao je to Toni Bler svojom karizmom, (pre/t)plaćenim predavanjima, a posebno svojim velikim obrazovanjem i kulturom. Preciznije, ako je neko tukao magarca i tvrdoglavost te tovarne životinje razgonio batinom, tada takav tačno zna prostor oko kičme gde treba udarati.

Da je, kojom srećom, Toni Bler naš, a ne njihov, tada bismo mi Srbi pobedili svet sa 3:0. Bez borbe, podrazumeva se.

D.G.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime