Nikad rečene istine

0
593

2015-11-12_041552Aleksandar Vučić je najavio skromno povećanje penzija i pojedinih plata koje su sramno smanjene pre godinu dana. Džejms Ruf, šef misije MMF, odobrio je povećanje, uz uslov da istovremeno budu povećane akcize na gorivo!!!

Po ko zna koji put se pitamo:

1. dokle će država povećavati razne namete kako bi uvećala prihode u budžetu, sa jedne strane,
2. dokle će ista država zatvarati oči prema poreskim utajama od četiri milijarde evra zaštićenih privrednika, sa druge strane?

Ministarstvo finansija na čijem čelu je min. Vujović, slobodno se može reći trenutno najjači uništitelj srpskih privrednika, nastavlja sa merama koje će dodatno urušiti i ovako katastrofalni privredni ambijent, još više standard građana.

Zašto Ministarstvo finansija po drugi put u vrlo kratkom roku najavljuje povećanje akciza, prvi put 7,5% na cenu kWh struje koje važi od 01.08.2015. Da li to Vujović hoće da kaže da su akcize džoker za punjenje budzeta? Ako jesu, zašto se država ne bori protiv kriminalnih utaja koje odnose 300 miliona evra budžetskih prihoda, kako je objavila Vladina Kancelarija za saradnju s medijima još 23.10.2013.g, samo na trgovini naftnim derivatima i duvanskim proizvodima. Preciznije, na naftnim derivatima utaje su dostigle 100 miliona evra, kako su zahvatanja na jednom litru goriva 53%, dobijamo 183 miliona litara dizela i benzina prodatih na crno. Odakle tolike količine „crnog“ goriva? Samo jedan odgovor je moguć: iz legalnih tokova kroz papire „oprano“ je i plasirano bez evidentiranja prometa – postupak koji je vrlo jednostavno otkriti!!! Taj „postupak“ upravo treba da otkrije Ministarstvo finansija – Poreska uprava Srbije, koja to ne radi. Na nelegalnoj trgovini duvanskim proizvodima utaje su 200 miliona evra, rečeno je u istom saopštenju. Kako su na ovoj robi zahvatanja veća, da bi se ostvarila navedena utaja potrebno je na crno prodati robe za 300 miliona evra!!! Ove količine jedino je moguće obezbediti, ponovo, iz legalnih izvora, preko lažnih papira „oprati“ i plasirati na crno bez registrovanja prometa. Najveći krivac: isto Ministarstvo finansija, već nekoliko puta pomenuto u prethodnom delu teksta.

Da Vas podsetimo:  Sokolska župa Petrovgrad

Predstavnici Vlade i Kancelarija za odnose s javnošću do sada nikada nisu pominjali utaje na „Ostaloj akciznoj robi“ u koju spadaju sva alkoholna pića (pivo, vino, žestoka domaća i uvozna pića) i kafa. Procene su da neverovatnih 80% svih žestokih alkoholnih pića završi na crnom tržištu, čak tećina kafe, polovina proizvodnje vina i trećina proizvodnje piva, što dodatno smanjuje budžetske prihode za dodatnih 100 miliona evra.

Na gubitak prihoda od akciza treba dodati 20 miliona evra koji će nestati u narednom periodu na godišnjem nivou usled krađe struje koja je, po izjavi predsednika Vlade iz avgusta prošle godine dostigla 18% godišnje proizvodnje (u 2013.g. krađe su odnele 4,6 mlrd.kWh.).

Da podsetimo, već nekoliko puta je najavljeno uvođenje akciza i na gazirane proizvode, verovatno će se i to desiti kada zdravstveni radnici budu tražili povećanje zarada.

Iz svega iznetog logično pitanje se postavlja: zašto Vlada i Ministarstvo finansija ne spreče ogromne utaje na akciznoj robi, značajno bi se povećali budžetski prihodi i ne bi morali povećavati akcize na gorivu koje je i ovako najskuplje u regionu?

Odgovor je još logičniji: ne žele da spreče jer ovom robom mogu raditi samo visokozaštićeni privrednici koji se ne upuštaju u „šverc“ ako nemaju podršku iz „vrha“. Uostalom, kolač od 400 miliona evra se ne prepušta nikom da bi se „tamo neko obogatio“, dobar deo se vrati „onima koji pokrivaju sve ove akcije“.

Ako neko nije dobro razumeo, trgovinom akciznim proizvodima na crno, u rukama zaštićenih trgovaca ostaje 400 miliona evra utajenih poreza, u gotovini!!! Gotovina je vrlo lako deljiva roba: jedan deo odlazi zaštitnicima (političarima, kriminalizovanim službenicima MUP-a, Poreske uprave Srbije, možda i strankama), drugi deo ostaje trgovcima – svi su čisti, sigurni, puni „k’o brod).

Da Vas podsetimo:  Kosovski zavet i lažna „realpolitika“

Zato građani moraju podneti još mnogo puta uvođenje drugih i većih akciza, verovatno i povećanje stope PDV-a, već od januara veće iznose poreza na imovinu…

NAPOMENA (za sve koji nisu razumeli koje količine robe su plasirane na crno)
1. 183 miliona litara nafte i benzina
2. 300 miliona evra raznih duvanskih proizvoda (nepoznat broj kutija cigareta)
3. 50 miliona litara žestokih pića
4. 75 miliona litara vina
5. 8 miliona kilograma kafe
6. 180 miliona litara piva

Posle svega iznetog potpuno je jasno da li ima potrebe povećati akcize na gorivo?

Dragan Radović

Dragan Radović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime