Nikl, zdrav razum i Kusturica

0
870

Svedoci smo da neko ponovo udara na Mokru Goru, pa samim tim i na zdravlje, a i na zdrav razum u Srbiji. Mnogi su pružili svoje šape ka ovom delu Srbije. Kažem „šape“ jer se ta stvorenja ne mogu nazvati ljudima. Onaj ko ne zna šta će se dogoditi eksploatacijom nikla na Mokroj Gori, taj neka se brzo lati lako dostupnih informacija i stane u odbranu ovog dela Srbije, jer već svi kasnimo.

mokraOnaj ko potpiše da se ovde može kopati nikl, taj će potpisati smrtnu presudu skoro pa celoj Srbiji. Eksploatacija nikla ovde automatski briše Užice sa karte Srbije, a oboleće i pola Beograda. Ne znam da li ovi koji se pitaju da li će nikl biti iskopavan možda misle da zgrada gde oni sede ne potpada pod tu polovinu Beograda. Neću ni da govorim o posledicama po sva mesta u zapadnoj Srbiji.

Lepo reče u januaru profesor Kusturica da će ovaj kraj braniti svim raspoloživim sredstvima. Što se mene tiče, sigurno se priključujem. Samo se nadam da neće oni odozgo dozvoliti da narod udara sam na sebe. Ovoga puta i u vezi sa ovim niklom, koliko god to ne hteli da priznaju oni koji ga ne vole, a smatram da takvih nema mnogo, ako neko nije uz Kusturicu, on je sasvim sigurno protiv Srbije!

Mokra Gora koja je postala jedan od svetskih kulturnih centara, može vrlo lako da postane jedno od najvećih legla radijacije i možda jedna ogromna deponija, jer tu nikla i nema koliko oni misle da ga ima.

Meni je draže gledati Mećavnik, drugu mi kuću, plavo nebo i borovu šumu, a uz to napajajući svoju dušu kulturom, nego da gledam krater do kratera, sive oblake, go kamen i uz to da dušu iskašljavam.

Da Vas podsetimo:  Rade S. N. Rajić : lička kapa – oličenje srpskog kosovskog zaveta

Ugledajmo se na Republiku Srpsku i Višegrađane. Oni su zajednički odlučili da se na teritoriji Višegrada neće eksploatisati nikl i to niko više i ne pokušava. Ali, to je mesto na kojem političari ne rade protiv svoga naroda i gde se ljudi i dalje pitaju za svoju zemlju. Na Mokroj Gori niko nikoga ništa nije ni pitao, već se tu isključivo pitaju oni koji nas vode u taj krater koji će ostati kopanjem nikla. Ne sme cela zemlja pripadati šačici ljudi, a biti oduzeta onima koji na toj zemlji žive vekovima!

Ovde nije u pitanju neki manji problem, ovde se radi o opstanku čitave Srbije i to u svakom smislu. Stanimo u odbranu Mokre Gore, jer ako na njoj uspe dobijanje dozvole za kopanje nikla, cela Srbija može leći u taj krater kao u svoj grob! A zbog čega? Zbog sitne dobiti od koje će se nositi skupa odela i putovati po inostranstvu!

Kada opet odlučite da pokušate sa iskopavanjem, setite se da i narod ima motike! Ta motika je pobedila mnogo veće od onih koji sad atakuju na nikl, pa verujem da se neće zaustaviti ni pred njima! Hajde da bar jednom radimo za sebe, a ne protiv sebe! Do kada, Srbi, jedni druge da molimo da se međusobno ne satiremo, svađamo i inatimo? Ako preživljavanje Srba i Srbije nije naš cilj, neće biti ničiji. Ako se išta osim para može ponuditi da se ovaj napad na Mokru Goru obustavi, samo recite. Pare nemamo jer ste nam ih uzeli!

Što se tiče Mokre Gore, ona se mora odbraniti od ove pošasti. Imamo Kusturicu, imamo zdrav razum, imamo kulturu, imamo Mokru Goru, imamo još uvek i Srbiju ovakvu kakva je, tu su negde i motike na mokrogorskim njivama, a verujem da je tu i ceo srpski narod ako zatreba. Ako je to za nekoga sitna prepreka, neka proba da je preskoči!

Da Vas podsetimo:  Dete

A kada u predizbornoj kampanji krenete po Srbiji da ljubite telad i milujete ovce, setite se da to neće biti vaši jedini glasači! Ima u Srbiji još uvek ljudi, iako ih vi ne priznajete, niti ih ko šta pita! Međutim, iako pitanja nema, narod uvek ima spreman odgovor. Samo je pitanje kad će usta otvoriti.

Milan-Ruzic

Milan Ružić

www.iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime