Nikolić: Boriću se za Kosovo

0
383

SEDNICA SKUPSTINE SRBIJEPredsjednik Srbije pozvat će UN da se uključi u političke pregovore o Kosovu.

Nikolić: “Zbog članstva u EU-u možemo mnogo toga da progutamo i oćutimo, ali ne sve.” [EPA]

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je spreman voditi borbu za Kosovo, najavljujući da će okupiti sve bitne ljude u zemlji kako bi se došlo do platforme za pregovore, a da će i Ujedinjene narode (UN) pozvati da se u njih uključe.

“Drage volje ću da preuzmem tu istorijsku odgovornost. Okupiću sve koji nešto znače u Srbiji – političare, intelektualce, biznismene i crkvene velikodostojnike, da konačno dođemo do jedne platforme, zasnovane na Ustavu i interesima građana Srbije i da iza nje stanemo svi. Tek onda može da se ide na pregovore”, rekao je Nikolić u intervjuu za dnevni list Novosti.

On kaže kako će insistirati da se u predstojeće političke pregovore o Kosovu osim Evropske unije uključi i UN, objašnjavajući da problem Kosova i njegova veza sa članstvom u Evropskoj uniji nije problem za jednog čovjeka, stranku ili vladu.

“Zato uporno i pozivam na konsenzus”, rekao je Nikolić, navodeći i to da Srbija u pregovorima treba imati inicijativu, a ne kao što je do sada u Brisel išla da se s nečim složi.

Braniti Ustav

Nikolić je istakao kako Srbija neće dozvoliti da Kosovo bude član UN-a, najavljujući i da to će za Kosovo predložiti rješenja koja su već primijenjena, kao što je status Nijemaca u Belgiji ili primjer Južnog Tirola.

Nikolić je istakao i to da Brisel ne može Srbiji postavljati kao uslov za članstvo u EU dobrosusjedske odnose sa Kosovom i gašenje institucija na sjeveru Kosova, jer taj stav ne dijele Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka.

“Kad bismo prihvatili takav uslov, ličili bismo na čoveka koji živi u velikoj i prostranoj kući, ima sve, ali je bolestan. Kakav je to život? Onaj ko bi to učinio zapamtila bi ga pokolenja kao nekog ko je istoriju Srbije bacio pod noge. Za mene je Kosovo deo Srbije. Moram da branim svoj Ustav, a ne da ga rušim”, rekao je Nikolić.

Na pitanje ako se priznanje Kosova postavi i formalno kao uslov za nastavak puta u EU, može li Srbija da se okrene Rusiji i drugim partnerima, Nikolić odgovara da orijentacija Srbije uvijek mora biti da građani žive dobro.

“To znači da ćemo tražiti puteve koje ni do sada nismo zatrpavali. Evropska unija je prva, ali samo jedna od naših opcija. Tačno je da postoje saradnje bez ikakvih uslova, ali znam koliko bi nam značilo članstvo u EU-u. To je ono zbog čega možemo mnogo toga da progutamo i oćutimo, ali ne sve.”

19 juli 2012

Izvor: Agencije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime