Niš: Bila ili tek slede zapošljavanja

1
801

perisisc-i-simonovicStavka u niškom budžetu za 2016. iz koje se finansiraju oni koji rade na određeno u Gradskoj upravi uvećana je za 100 miliona dinara u odnosu na planiranu sumu za ovu godinu. Bivši gradonačelnik kaže da to znači da vlast planira da zapošljava, aktuelni to negira.

Svi koji u niškoj Gradskoj upravi rade na određeno finansiraju se iz budžeta Grada iz stavke “usluge po ugovoru”.

izvori
Poslednji rebalans uvećao cifru za zaposlene na određeno za 30 miliona dinara; izvor; Budžet 2015/novembarski reblanas

Uvećanje od 100 miliona za 2016. godinu; izvor: Budžet 2016.
Za ovu godinu prvobitno je bilo planirano da se za te potrebe utroši 52 miliona dinara, a kako stoji u budžetu za narednu godinu, u 2016. će se te “usluge” platiti sa celih 150.200.000 dinara.

Ovo uvećanje od oko 100 miliona dinara za bivšeg gradonačelnika Niša Miloša Simonovića je jasna poruka da vlast u izbornoj 2016. godini, i pored zabrane, planira da zapošljava.

Očito su u planu za narednu godinu nova zapošljavanja pa je ta pozicija uvećana. Sada planiraju pred lokalne izbore, jer ne znam kako da se to drugačije objasni, da preko ugovora o privremenim i poverenim poslovima isplate 150 miliona dinara. Tih 100 miliona dinara uvećanja dovoljno je za bruto zarade 140 novih ljudi za godinu dana – kaže Simonović.

Međutim, gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da se ne planiraju nova zapošljavanja, već da je ta pozicija morala da bude uvećana s obzirom da je narasla još tokom ove godine.

Nije to baš tako drastično uvećanje s obzirom na to da je realizacija na toj poziciji do kraja novembra već prešla 80 miliona, a biće dodatno potrošena u decembru ove godine. Sa druge strane, sistematizacije radnih mesta su takve da vi u svakom trenutku možete da zaposlite još trećinu ljudi, ali mi to naravno nismo radili – kaže Perišić.

Da Vas podsetimo:  Bila sam na odmoru na Zlatiboru i evo zašto se neću skoro vraćati u ovu planinsku Kaluđericu

Za 2015. planirano oko 52 miliona; izvor: Budžet 2015.
I zaista, kada se se uporede projektovani budžet za 2015. godinu, poslednji rebalans iz novembra ove godine i projektovani budžet za 2016. primetno je uvećanje pozicije iz koje se plaćaju “usluge po ugovoru” od 30 miliona u novembru i 100 miliona u budžetu za narednu godinu.

Ko je koliko zaposlio?

Bivši gradonačelnik, a sada odbornik Socijaldemokratske stranke Miloš Simonović kaže da sve i da je tačno to što gradonačelnik Zoran Perišić kaže da je pozicija “usluge po ugovoru” uvećana za 30 miliona tokom godine, onda to, kako kaže, znači da je već zapošljavano mimo planiranog.

Onda su prekomerno zapošljavali po ugovoru o privremenim o poverenim poslovima u 2015. godini što je dovelo do toga da su morali u rebalansu da taj iznos povećaju za 30 miliona. To su uradili “na mala vrata” u rebalansu na pretposlednjoj Skupštini – rekao je Simonović.

izvori1
Poslednji rebalans uvećao cifru za zaposlene na određeno za 30 miliona dinara; izvor; Budžet 2015/novembarski reblanas

Ipak, Perišić tvrdi da zapošljavanja nije bilo, a to dokumentuje podacima da sada ima manje radnika u javnom sektoru nego 2012. kada je nakon izbora Srpska napredna stranka došla na vlast.

13. jula 2012. godine kada sam postao gradonačelnik u Gradskoj upravi radila su 804 čoveka. Na današnji dan ih ima 769 i to je priča o broju zaposlenih u Gradskoj upravi sada i pre 3 godine – kaže Perišić.

Međutim, Simonović ima drugačije podatke.

31.12. 2008. godine u upravama i službama Grada, bez indirektnih korisnika i ustanova, bio je 781 zaposleni, a 31.12.2012. bilo ih je 737, znači 34 manje. Naglašavam da je period od jula do decembra 2012. godine bio period kada je vlast imao SNS i da su verovatno oni nekog zaposlili – kaže Simonović.

Da Vas podsetimo:  OTKAZI U DOBA KORONE "Ostali smo na ulici i bez zdravstvene zaštite"

Podsetimo, krajem 2013. u samo mesec i po dana bila su raspisana 53 konkursa za zapošljavanje u niškoj Gradksoj upravi, a prema podacima Ministarstva finansija, juna ove godine u Nišu je bilo 500 prekobrojnih.

Na kraju, podaci Ministarstva državne uprave pokazali su da su svega 32 prekobrojna u Nišu.

A. S.

Izvor Južne vesti

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime