Niš je dobio još jedan mural! – Čuva od zaborava heroje sa Paštrika

1
1448

Nakon murala HEROJIMA SA KOŠARA koji je osvanuo početkom avgusta, Niš je dobio još jedan posvećen borcima sa Paštrika, ovaj „drugi“ je nastavak priče.

Niš je dobio prvi mural u Srbiji koji je posvećen herojima sa Paštrika. Zajedno dva niška murala čine jedinstvenu sliku sa terena tokom rata 1998. i 1999. godine na Kosovu, kaže niški istoričar Mladen Stanković. Murale su oslikali mladi niški slikar Sava Mišić i Dimitrije Stojković, uz konsultacije i sugestije istoričara Mladena Stankovića i boraca iz brigade Bratislava Ševarlića i Bojana Uroševića.

Novi mural – Herojima sa Paštrika nalazi se na već oslikanom zidu između Sportske hale Čair, Elektrodistribucije i niškog gradskog stadiona, ovaj drugi mural sada čini potpunu sliku.

Ovo je nastavak priče koju smo krenuli sa prvim muralom herojima sa Košara. Hteo sam da upotpunim priču, a to sam uradio na takav način da spojim dve herojske bitke na istom mestu.” rekao je istoričar Mladen Stanković.

JKP Mediana je ukrasila prilaz muralu a JKP Parking servis dodatno još jednim reflektorom osvetlio je oslikani zid kako bi i u večernjim satima mural bio vidljiv.

Murali su postaljeni tako, kako su jedinice bile pozicionirane na Jugoslovensko-Albanskoj granici 1999. godine. Između se nalazi grb Prištinskog korpusa, koji spaja dva murala i predstavlja ostale jedinice koje su ga činile tokom rata i zajedno sa borcima sa Paštrika i Košara branili narod i otadžbinu od agresora i terorista na prostoru Kosova i Metohije“, objašnjava poziciju murala ovaj mladi istoričar.

Stanković na kraju dodaje da na ovaj način Niš spremno dočekuje sledeću godinu i 20 godina od NATO agresije na našu zemlju.

Slobodno možemo reći da mural predstavlja spomenik herojima – Drugog Kosovskog boja“, završava istoričar Mladen Stanković.

Da Vas podsetimo:  Centar za mame: Novac nije rešenje za rađanje dece

Niš pamti…
Mrtve ne zaboravite, žive poštujte…

VITEZOVIMA PAŠTRIKA

O Srbine brate, kad ovuda prođeš
I kada ti oko vidi ovu sliku
Pokloni se smjerno herojima srpskim
Što ostaše vječno, tamo na Paštriku
U hladnoći groba neka suza tvoja
Sa toplinom svojom krijepi i grije
Te gorde junake legedarnog boja
Što su hrabro pali za slavu Srbije
Tu đe strašne bitke stajala je huka
Đe bi od stra’ lavu, ježila se koža
Kroz oblake guste barutnoga dima
Glas gromki se čuo GENERALA BOŽA
Držite se sinci, rod srpski nas gleda
Nemoj koji od vas, da uzmakne pedi
Jer za srpsku vjeru i Kosovo sveto
Bez straha i žala, umrijeti vredi
Nemojte se plašit vitezovi moji
Pogibije strašne i vječitog mraka
Jer svakog ko padne u boj ovaj ljuti
Pjesnici će srpski slavit ko junaka
Sa nama je danas Sinđelić sa Čegra
Sa nama je danas Tepić s Bedenika
Za krst časni braćo, za Kosovo sveto
BAJONET NA PUŠKU, JURIŠ NA KRVNIKA
Ponosne će danas biti vaše majke
I očevi vaši i svi vaši preci
Istorije srpske, najsjanija slova
S Paštrika će biti, ispaljeni meci
Slavko Perošević

gradjanin.rs

1 KOMENTAR

 1. Setimo se nasih heroja. Mladosti koja osta boreci se za svoju z\emlju. Ali, dali smo mogli nesto jos da uradimo kao narod koga su oni branili. Drzava nista nije uradila. Oni koji su ostali zivi, muce se negde da zarade neki dinar, oni koji su bili ranjeni isto. Gde smo da podignemo svoj glas. Da se svakom borcu da invalida, dase da roditeljima koji su ostali bez svojih sinova. Niko o njima nije poveo racuna.
  Kada bi u drzavi bilo reda i svak dobijo platu po zakonu i koliko mu pripada drxavni buxet bi mogao da raspodeli sredstva. Da se uvede postotak da se odbija od na[ih plata koji radimo u drzavnom sektoru, kada bi u mojoj firmi drzavnoj u kojoj radim primali plate realne, za ono sto radis imalo bi para inace direktor ima pravo da radi sta hoce e onda po0veca platu kome hoce i kako hoce a nase plate finansira drzava koja nikada nije kontrolisala, u nasem sistemu jednom daj tri plate a drugi neka crkne.
  Komentarisala sam i apelovala da dignemo glas da ne ostavimo nase borce da drzava mora da ima obavezu prema njima, ali nista.Milosevicev sin niti jednog sin nije bio u ratu, niti bi ovih a daj boze da rata vise nikada ne bude, ali zato njihovi su svi zaposleni u drzavne firme i to na rukovodece mesto kao Tomislava Nikolica, ili su otvorili firme pa gazduju na ledja nasih heroja i nas svih koji danas krpimo kraj sa krajem.
  Zemljo nasa kako da ocistimo korov. Da se svetle grobovi nasih heroja. Kako da ocistimo korov kako bi svima bilao lakse da koracamo nasom zemljom. Tako sto nebismo vise trebalid a budemo ponizavani da radimo za nekoga za sicu. Da nemoze vise moj direktor da me maltretira, netrebaju mi viskovi ni pare ako sam njegov piun. Kako dobijemo nasa prava, da svakoga dana ne dozivljavam ponizenja u firmi koja je njegova koliko i moja. To ja mislim u stvari drzava mu je dala ovlascenja da je firma njegova. Pa zato i radi sta mu volja. A njihova volja je toliko velika za sopstvei interes i interes njegovih da covek nemoze da veruje koliko im je malo, pa kako takvi ljudi da nekome pomognu kako oni da svate da je neko gladan, da je neko mnogo zasluzniji da dodje na njihovo mesto i po znahu i po precini.
  Uvek cu reci i znam da se nesto moze menjati. Treba da se organizujemo i trazimo status nasih boraca, njihovih roditenja i sta drzava radi po tom pitanju. neka se manje krade pa ce imati za sve.
  Neka pocne u Nisu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime