Niška porodica decenijama pokušava da izmesti iz dvorišta trafo-stanicu…

0
679

Porodica Dinić iz Niša od šezdesetih godina prošlog veka muči muke sa trafo-stanicom za koju tvrde da je još tada bespravno podignuta na njihovom placu. Posle godina traženja pravde i obijanja pragova, 2018. godine građevinska inspekcija donela je rešenje kojim se EPS-u zabranjuje korišćenje trafoa. Dok Dinići traže izmeštanje, radnici EPS-a su i danas hteli da uđu u dvorište, a bila je prisutna i policija.

Ugao ulica Koče Racina i Bore Vukumirovića u Nišu je naizgled standardno mirna ulica na Trošarini, ali u njoj se “krije” trafo-stanica koja se nalazi, kako piše u katastru, u dvorištu Vitomira Dinića koje je opasano žicom i tamno zelenom ogradom.

Nama ta trafo-stanica smeta zbog buke, smrada, a zauzima nam i prostor na placu. Ona je eksplodirala 1986. godine, pa je ulje iscurelo i ušlo u temelje. Mi smo morali da se odselimo i 15 godina nismo živeli ovde – pričaju u glas Vitomir i njegov sin Dušan.

Sve što njih dvojica žele, a to je bila želja i Vitomirovog oca, jeste da se trafo-stanica izmesti. Međutim, to ne ide tako lako.

Dinić kaže da njegovo dvorište mora da bude ograđeno jer EPS već decenijama ne želi da izmesti objekat, ali želi da njihovi radnici uđu i servisiraju trafoe što ovaj Nišlija ne dozvoljava.

Mi imamo rešenje Građevinske inspekcije kojim se EPS-u zabranjuje prilaz objektu, jer on nema upotrebnu dozvolu. Zato ih i ne puštamo unutra. Sve što želimo je da se ona izmesti – kaže Dinić.

I zaista, i u Katastru nepokretnosti piše da je trafo-stanica, koja je u vlasništvu EPS-a, izgrađena na zemljištu Dinića, kako piše tamo, bez građevinske dozvole.

Nedaleko od ulice u kojoj žive Dinići, postoji objekat namenjen za trafo-stanicu koji je, kako tvrde, delimično opremljen i koji bi bio idealan za prebacivanje trafoa. On je čak sagledan i poslednjim izmenama Plana generalne regulacije ovog dela Niša gde piše da to jeste lokacija za “izmeštanje postojeće trafo-stanice”.

Da Vas podsetimo:  Ljubica sa (95) radi, trči, svira i šali se pesmom na svoj račun: “Matora sam, matora, ali volim da živim”

Ipak, to se nije uradilo do danas, a stariji Dinić smatra da je u pitanju “čist inat”.

Prvo je bio inat EPS-a, a sada je i inat Grada. Grad je odgovorniji u ovom slučaju toliko, jer je omogućio EPS-u da radi kriminalne radnje. Poslednjih 50 godina smo otac i ja plaćali troškove za gradsko građevinsko zemljište, za kompletnu parcelu, a EPS je debelo privređivao kroz transformisanje struje. Ti troškovi izmeštanja, koje bi oni platili, su minimalni u odnosu na ono što su oni zaradili – kaže Dinić.

Novinari Južnih vesti su pitanja o ovom problemu poslali i niškom ogranku EPS-a, Elektordistribuciji Niš. Odgovori se čekaju, a biće objavljeni čim stignu.


Dolaze i sa policijom

Radnici EPS-a, u želji da održavaju trafo-stanicu koja je dosta oronula i koja se već na jednoj strani urušila, često dolaze do kapije Dinića.

Dinići tvrde da su im radnici, kada su morali da se vrate sa kapije, jednom pokazali i srednji prst. To dokumentuju fotografijom.

Ekipa niške Elektrodistribucije je na terenu bila i danas, a tu je bila i policija.

Imamo rešenje Građevinske inspekcije i ne želimo da ih pustimo. Hoćemo da se problem trajno reši, da se trafo-stanica izmesti – kaže Dinić.

Na kraju, otišla je i policija, otišli su i radnici, a Dinići kažu da ne smeju iz kuće iz straha da neko nasilno ne uđe u njihovo dvorište i očekuju da će se radnici opet vratiti narednih dana.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime