Niški gimnazijalci osmislili softver kojim se kroz igru uči hemija

0
617

Kako bi učenje hemije bilo lakše i zanimljivije učenici Gimnazije “9. maj” iz Niša kreirali su virtuelnu hemijsku laboratoriju u kojoj mogu da se simuliraju razičiti eksperimenti. Kroz učeničku kompaniju VAH Company ovi gimnazijalci su napravili softver koji će, kako kažu, njihovim vršnjacima olakšati vežbanje analitičke hemije.

Program sadrži dva seta epruveta čijom kombinacijom se dobijaju različite hemijske reakcije, a prema rečima idejnog tvorca ovog softvera Jovana Pavkovića, njime mogu da se vrše simulacije i nekih malo opasnijih ogleda.

Softver se sastoji od dva seta epruveta sa leve i desne strane, svaka ima svoj broj, kombinacijom dva broja dovodimo do tačne reakcije, odnosno program pokazuje koja reakcija nastane spajanjem dve epruvete – objašnjava Pavković.

Ideja gimnazijalaca je, pričaju, da ovaj program koriste i profesori u nastavi.

Naš cilj je da učenici samostalno vežbaju eksperimente, ali i da se program koristi i u nastavi. Biće dostupan svakom učeniku, oni će to uzimati preko škole koja će plaćati pretplatu – na mesečnom nivou ili po broju sati korišćenja programa – objašnjavaju učenici.

Virtuelna laboratorija namenjena je svim srednjoškolcima koji izučavaju analitičku hemiju u školama u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Ovaj program u budućnosti bi, kažu, mogao da olakša učenje hemije i studentima i učenicima u Petnici.

Trudimo se da konstantno razvijamo naš softver, da to ne bude samo analitička hemija, već da pokrijemo gradivo i za osnovne škole i za fakultete, da zapravo pokrijemo svo gradivo iz hemije. Biće teško, ali predano radimo na tome – kaže učenica Mila Stojanović.


U svetu ne postoji ništa slično

Ideju da hemijske reakcije i oglede učine lakšim i zanimljivijim, niški gimnazijalci sproveli su u delo zahvaljujući svojoj profesorki hemije, a dodatna motivacija bila je, kažu, to što ovakav vid učenja i dalje ne postoji u svetu.

Da Vas podsetimo:  Kako je Aranđelovac postao grad torti, a Srđanovi šumadijski KOLAČI najtraženiji suveniri SA BUKULJE

Istraživali smo kroz anketu prvo u našoj školi, kako učenici uče hemiju, na koji način, da li koriste internet, knjige. Zatim smo ispitivali kako to rade učenici na zapadu, koja sredstva koriste. Došli smo do zaključka da u svetu ne postoji ništa slično, pa se nadamo da će naš proizvod zaživeti – da igrom naučimo hemiju i reakcije – ističu učenici.

Vah Company ima svoj sajt, Instagram i Fejsbuk stranicu, a u narednom period planiraju i da virtuelna laboratorija bude dostupna na mobilnim platformama.

Anđela Stojanović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime