Nišlija dobio nagradu za najbolju knjigu pesama u regionu

0
586

Nagrada je uručena u zgradi Univerziteta u Nišu; foto: Đ. RadoševićMeđunarodnu nagradu za poeziju “Venac – Vijenac – Venec” za autore sa područja bivše Jugoslavije i Bugarske osvojio je Ilija Fonlamov Francisković. On je odneo ubedljivu pobedu u konkurenciji od 95 radova.

Četrnaestočlani stručni žiri sastavljen od profesora i pesnika iz regiona zbirci “Erinerung” dodelio je najviše ocene. Autor knjige je prvi laureat ove nagrade.

Jako sam ponosan što sam uspeo da jednu ovakvu nagradu donesem, pre svega u svoj Niš. Motivi koji oslikavaju pesme su pre svega hrišćanska tradicija i istorija prožeta mirnom notom patriotizma, za koje su članovi žirija saglasni da su jako retki. Sve to obogaćeno je neizostavnom rimom, koja je dodatno izdvojila moju zbirku od ostalih – kaže Francisković

Sastavni deo nagrade “Venac – Vijenac – Venec” je, pored plakete, povelje i novčanog iznosa i izdavanje pobedničke zbirke. Takođe, autor će biti i stalni član žirija i svojevrsni ambasador ove nagrade. Svoje autorsko delo predstaviće i na promocijama u Dubrovniku, Zagrebu i Banjaluci.

Objavljivanje zbirke očekujem krajem leta ili najkasnije jesenas, nakon čega ću imati par promocija u regionu, a nadam se da će bar jedna biti održana i u Nišu, mada o tome kada knjiga ugleda svetlost dana- kaže Francisković.

Konkurs za drugu Međunardu nagradu „Venac – Vijenac – Venec“ biće raspisan 1. juna 2017. godine i trajaće do 30. juna.

B. J.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime