Nišlija na Kembridžu

0
623

nislija na kembridzuDok većina njegovih vršnjaka raspust provodi van zemlje, 20-godišnji Žarko Ranđelović svoje slobodne mesece provodi u Srbiji. Razlog tome su studije na čuvenom engleskom univerzitetu Kembridž koji je upisao nakon što je u dva navrata osvojio zlato na matematičkim olimpijadama.

Planira da i svoje postdiplomsko obrazovanje nastavi na čuvenom univerzitetu, a profesionalnu karijeru započne tamo gde bude imao bolje uslove za život i rad.

Matematika, koju većina nas smatra baukom i disciplinom koja zahteva previše truda i zalaganja, dovela je pre nepunih godinu dana 20-godišnjeg Nišliju Žarka Ranđelovića na renomirani svetski univerzitet, Kembridž. Ovo je tek prvi stepenik koji je prešao, ali planira da i neke naredne pređe upravo u ovom engleskom hramu visokog obrazovanja.

Uprkos apelima političara da se mladi koji se školuju u inostranstvu vrate u Srbiju, Žarko svoju profesionalnu perspektivu ne vidi u svojoj domovini. Valjalo bi znanje i talenat unovčiti i sa diplomom Kembridža dostojanstveno živeti.
Ulaznicu za Kembridž Žarku su obezbedila brojna međunarodna priznjanja sa takmičenja u matematici. Najznačajnije su zlatne medalje sa dve Matematičke olimpijade – 2013. u Kolumbiji i godinu kasnije u Južnoj Africi.

Niska Televizija / niskevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime