Nišlije odustale od kupovine NTV-a, Beograđani žele „Studio B“

0
699

ntv

Novi vlasnik NTV-a biće poznat 10. avgusta nakon otvaranja ponuda Agenciji za privatizaciju i izbora najpovoljnijeg ponuđača

I dok je niško Udruženje predsednika skupštine stanara zasada odustalo od kupovine Niške televizije, beogradska Zadruga za javno informisanje „Plan B“ odlučna je u nameri da kupi „Studio B“ čija je vrednost procenjena na više od pola miliona evra.

Kako objašnjavaju iz niškog udruženja, od kupovine NTV-a za oko 75.000 evra odustali su onda kada su shvatili da ova televizija neće biti ugašena, već samo privatizovana.

Mi smo pokrenuli inicijativu za spas televizije onda kada je bilo planirano gašenje. Zasada se povlačimo iz priče jer ima zainteresovanih da je kupe. Samo nismo želeli da dopustimo da joj se dogodi ono što je snašlo Radio Niš – kaže Saša Kostić iz Udruženja skupština stanara.

On dodaje da će, ako dođe do problema sa kupovinom ove televizije, Udruženje osmisliti način da pomogne da se nikako ne ugasi, kao i da na takvu podršku mogu da računaju svi mediji u gradu.


Beograđani bi da otkupe televiziju da očuvaju suštinu javnog servisa

S druge strane, cilj petoro Beograđana koji su se organizovali da podstaknu sugrađane da donacijama i uplatom od po 1.000 dinara otkupe „Studio B“ nije spas te televizije, već pokušaj da se očuva njen osnovni razlog postojanja.

Pod tim smatraju mogućnost da se Beograđani informišu, edukuju, zabave, otkriju nove talente i održe duh, moral i kulturu grada.

StudioB
Logo Studija B kreirao Duško Radović

Kako kaže predsednik UO Zadruge za javno informisanja „Plan B“ Vladan Stanojlović, lokalni servisi treba da služe interesu građana.

Njihova nezainteresovanost za zbivanja oko privatizacije medija je zabrinjavajuća. Mi smo reagovali spontano, animirali građane i probudili svest kod građana da mogu da utiču na zbivanja u informativnoj sferi – kaže Stanojlović.

Oni koji su se okupili oko ove zadruge smatraju da današnji pravni okvir, opšte kulturno-društveno i interesno-poslovno okruženje ne ulivaju poverenje da će posle privatizacije medija u javnom vlasništvu oni služiti interesu građana.

Osnovali smo pravno lice, zadrugu gde su članovi ravnopravni i odluke većinske, pokrenuli kampanju, pozvali ljude da se pridruže, omogućili online prijavljivanje, kanal za donacije… Učinili smo sve što smo mislili da treba, videćemo uskoro hoćemo li uspeti u ovom pionirskom poduhvatu – kaže Stanojlović.

Dodaje da je podrška „lajkovima“ i tapšanjem po ramenu veća od one konkretne, ali da ipak veruje da će doći do učešća u javnom nadmetanju za privatizaciju ove televizije.

Da Vas podsetimo:  Medijska strategija dobra osnova, ali novinari sumnjaju u njeno sprovođenje

Ako sve bude u redu i televizija, koja prema novoj odluci Skupštine Beograda može da bude otkupljena i za 51 odsto procenjene vrednosti, dospe u vlasništvo „Plana B“, formiraće televiziju po novom, modernom modelu.

Nekad je uredništvo „Studija B“ bilo povereno vašem Nišliji Dušanu Radoviću, jednom kreativcu. U kontaktu smo sa nekim osnivačima ove televizije, koji su u poznim godinama. Kadrova ima, stvar je u okupljanju. Radili bismo na nečemu što je novo i moderno uz korišćenje nove tehnologije – kaže direktor „Plana B“ Aleksandar Aćimović.

Dodaje da bi televiziju vodili ljudi od integriteta i autoriteta koji bi garantovali da će biti oslobođena privatnih uticaja.

Kaže da je uspeh postignut samim osnivanjem zadruge jedinstvene u regionu.

Do 3. avgusta, kada je Agencija za privatizaciju dala rok za dostavljanje ponuda za kupovinu, ostalo je još 11 dana, a „Plan B“ odbrojava svaki trenutak.

S. Janačković

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime