Ništa od ostavke premijera

0
541

I ništa od izvinjenja poslanika, ili nezavršeni slučajevi premijerovog brata i sina

aleksandar-vucic-tekija-1Bez obzira na to koliko su složene, sudske rasprave u Srbiji gotovo po pravilu traju godinama pre no što se dovedu do kraja. Ima, međutim, i sasvim jednostavnih slučajeva o kojima se kraće govori u elektronskim i štampanim medijima, a pošto pobude veće ili manje interesovanje javnosti, sredstva informisanja usredsrede se na neku drugu temu. Prethodnu jednostavno zaborave, te građani obično ne saznaju kakav je uopšte bio ishod slučaja na koji im je skretana pažnja. Tako je dosad bilo u mnogim prilikama, a, izgleda da ni one koje su povezane sa ličnostima premijerovog brata i sina neće doživeti drukčiji kraj, ili bar javnost neće za njega saznati.

Jednoga petka pre tri ili četiri sedmice na sednici Skupštine Srbije narodni poslanik Zoran Živković obavestio je svoje kolege da je premijerov brat, Andreja Vučić, vlasnik fantomske firme “Avakum” u Novom Beogradu. Premijer je smesta reagovao izjavivši da to uopšte nije istina, da bi zatim u svom poznatom stilu ironičnih i praznih obećanja izjavio da će, ako se pokaže da je Živkovićev podatak tačan, podneti ostavku u sledeći ponedeljak. U isto vreme, “bacio je rukavicu” poslaniku Živkoviću i pozvao ga da se on, ukoliko se dokaže da njegov brat nema nikakve veze sa pomenutom firmom ( koja, uzgred, ima 22 miliona duga), odrekne mandata a i da se izvini porodici Vučić zbog klevete. Iz strogo kontrolisanih medija moglo se zatim saznati kako je kod nas veoma lako osnovati firmu, a da je u pomenutom slučaju Andreji Vučiću ukradena lična karta još 2010, što se, navodno, već odavno znalo, te proizilazi da je neki lopov i prevarant firmu prijavio pod imenom premijerovog brata. Malu zabunu izaziva podatak da je premijerov brat tek 31. oktobra 2014 ( četiri godine pošto mu je ukradena lična karta) podneo tužbu Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da proglasi ništavnom odluku o osnivanju firme “Avakum”. U međuvremenu, posle izjave poslanika Živkovića i reagovanja premijera Vučića onog ponedeljka u oktobru, kao da je došlo do smetnji na vezama. Ponedeljak stiže ponedeljak, a u Skupštini Srbije ništa novo; poslanik _Živković je poslanik kao što je i dosad bio, a mediji ne javljaju ni o njegovom izvinjenju porodici Vučić. Još manje je je vesti o premijerovoj ostavci. Iz svega što je javnost saznala ovom prilikom, mogla je da zaključi kako je ova kraća rasprava o fantomskoj firmi i njenom fantomskom vlasniku bila samo obična, svakodnevna skupštinska čarka koju su građani shvatili mnogo ozbiljnije od njenih neposrednih učesnika.

Da Vas podsetimo:  Šta je sve obećao Zoran Djordjević u Leskovcu

I 28. septembra 2014 premijerov brat se našao u središtu medijske pažnje. Tokom beogradske Parade ponosa on je posle nesporazuma sa policijom koja je čuvala naše ponosne građane i njihove goste, premlaćen, dok su i njegova dva službena pratioca bila izložena maltretiranju. Mediji su opširno opisali brutalni postupak čuvara reda prema trojici ljudi koji su samo želeli da odu u stan Vučićevih roditelja , i to baš ulicama koje su nekim slučajem presecale trasu Parade ponosa. Zgrožena javnost s pravom je očekivala da će se o ovom teškom prekoračenju nadležnosti policijskih organa povesti sveobuhvatna istraga a krivci biti primerno kažnjeni, ali mediji , svakako zauzeti drugim događajima i temama, kao da su potpuno zaboravili ovaj nemili slučaj sa Parade ponosa, te se ne zna da li neki istražitelji uopšte vode postupak po njemu i dokle su stigli.

andrej-Vucic

Nažalost, i ime premijerovog maloletnog sina dospelo je u policijske izveštaje. Desetog maja ove godine, u 4 časa ujutru na savskom splavu “River” došlo je do fizičkog obračuna posetilaca u kome je ozbiljnije povređen tadašnji golman Partizana, Vladimir Stojković. Premijeru je navodno javljeno telefonom da se njegov sin ne samo tukao, već i da je naneo teške povrede golmanu . Premijer je, zbog toga, kako je javljeno bio spreman da podnese ostavku ( kao i obično), ali je onda nastupio obrt koji ga je poštedeo toga čina, jer su drugi izvori naveli kako se mladi Vučić , inače u “diskretnoj” ( baš tako!) pratnji “kobri”, nije nalazio ni blizu zavađenih lica, te bi valjalo sačekati podroban izveštaj komisije, koja uopšte neće imati lak zadatak, i zato što dostupni svedoci neprestano menjaju iskaz.

Tuca-policija-LGBT-Parada-A Prošlo je pola godine od fizičkog obračuna na “Riveru” a komisija koja ispituje šta se tamo dogodilo verovatno još radi svoj nezahvalni posao uz nepouzdane svedoke. No, uprkos svim teškoćama, nadu ne treba gubiti. Ona će svakako uspeti da utvrdi ko je kriv za ovu tuču i njene posledice. Kao što će to nesumnjivo poći za rukom i komisijama koje ispituju slučaj “Avakum” i policijsku prekomernu upotrebu sile na Paradi ponosa. Jednoga dana a možda i pre.

Da Vas podsetimo:  Milion evra iz budžeta firmi koja je kupila Želvoz

Vojislav M. Stanojčić

NSPM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime