„Nišville“ osvojio nagradu „Turistički cvet“

0
677

453deb578108227f71b3c68006d421a2_LNagrada „Turistički cvet“ u kategoriji za najbolju manfestaciju u promociji turizma koja je direktoru festivala uručena na svečanosti održanoj u Beogradu u subotu 26.09. – na Svetski dan dan turizma.

Osim o najvišem priznanju u Srbiji kada je reč o turizmu, direktor festivala Ivan Blagojević će danas na pres konferenciji govoriti i o Izveštaju o realizaciji nedavno održanog festivalskog izdanja – usvojenom na poslednjoj sednici Saveta Nišvil, kao i o pripremama za Nišville 2016.

Osnovan je 1995. godine, najposećeniji je džez festival jugoistočne Evrope. Odlukom Ministarstva kulture je proglašen Manifestacijom od nacionalnog značaja i dobitnik je statue „Najbonje iz Srbije“ 2011 godine, i nagrade „Projekat budućnosti“ u akciji Kluba privrednih novinara Srbije 2010 godine. Najpoznatiji džez magazin na svetu „Daunbit“ je ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način promoviše džez kao muzički pravac i muzičku tradiciju Balkana.

Tokom 20. Nišvil festivala nastupilo je 25 sastava i 60 u pratećem programu. Glavni program pratilo je oko 20.000 posetilaca, dok je besplatne programe videlo preko 100.000 posetilaca. Nišvil je održao 4 koncerta u Aranđelovcu i Beogradu. Tokon festivala održane su 4 besplatne radionice za mlade muzičare, a u sklopu pratećeg programa održano je 7 izložbenih postavki, i 6 tribina i promocija. Novitet festivala je predstavljanje perspektivnih bendova iz Srbije, kao i projekat Nišvil fondacije „Džez- multikulturalni izraz“

Festival je pratilo oko 200 akreditovanih medija, objavljeno je 400 tekstova. Pored stalnih saradnika i zaposlenih za vreme festivala angažovano je i 350 volontera.

Manifestacija „Nišvil džez festival“ doprinosi i promociji Niša, njegove kulturne, istorijske i turističke vrednosti, kao i cele Srbije. U proteklih 20 godina festival je doprineo razvoju kulturnog turizma u Srbiji.
Manifestacija ima i pozitivne ekonomske efekte za grad, u kome prosečan posetilac potroši oko 60 eura dnevno na smeštaj, hranu i razne aktivnosti. Ukupan prihod od festivala u oblasti ugostiteljsta je oko pola miliona eura.

Da Vas podsetimo:  Katarina Radivojević jedan od dobitnika nagrade "U duhu Tesle"

Niške vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime