Naivnost ili Vučićev odgovor Ediju Rami

1
1010

Pošto je Aleksandar Vučić u gornjem tvitu koristio Tvit Longer (produženi tvit), prenosimo taj tekst ovde u celini:

„People who are saying that Great Albania is our nightmare are absolutely right. But, that is not only our nightmare, it is European nightmare, it is mankind nightmare, and we will do our best to prevent world getting that nightmare. We hope that the normal Albanians will understand this message.“

Kako vidimo, premijer se na svom Tviter nalogu juče obratio na engleskom jeziku. Nije jasno zašto se odlučio da „spika“ umesto da nam lepo, srpski, objasni šta ga muči – pa da ga/nas čitav svet razume. U ovom slučaju, čini se, njegova namera je bila da se obrati svom albanskom kolegi Ediju Rami, kao i svim (preostalim) „normalnim“ Albancima. E sad, iz pomenutog teksta nije jasno da li srpski premijer smatra da je broj normalnih Albanaca veliki ili mali. Drugo, nejasno je šta je premijer Srbije tačno zamislio u svojoj glavi kada je napravio takvu podelu unutar albanske populacije. I zašto bi normalni bili samo oni Albanci koji budu razumeli njegovu poruku?

U stvari, trebalo bi da znamo da je normalnost relativna kategorija. Ona je više stvar konvencije nego nekog unutrašnjeg duševno-etičkog indikatora. Otuda, ono što je normalno za jednog Albanca/Šiptara, nikako ne mora da bude normalno sa aspekta jednog Srbina – i obrnuto. Srbi imaju određena negativna predubeđenja spram Albanaca, ali takva predubeđenja i nepoverenje, reklo bi se, proizašla su iz vekovnog iskustva, iz ratova koje su Srbi često vodili protiv Šiptara. Otuda, za veliki broj Srba, Albanci (Šiptari) spadaju u necivilizovane narode, koji još uvek nisu doživeli ni onu osnovnu emancipaciju ljudskog duha, kakva je neophodna da bi se neko uopšte mogao ubrojati u „moderan“ svet.

Da Vas podsetimo:  "SNS otkazuje sve predizborne skupove"

Sa druge strane, Šiptari imaju kompleks u odnosu na Srbe, pošto smatraju da su ih ovi tlačili vekovima. Šiptari su nepopravljivo ubeđeni da su jedino oni naslednici starih Ilira (naroda za koji niko ne zna tačno ni da li je postojao), to jeste, oni veruju da su autohtoni na Balkanskom poluostrvu, a da su svi ostali samo doseljenici – došljaci koji su im oteli zemlju. Ovde nemamo vremena da se bavimo temom porekla Srba ili Albanaca, ali, sudeći po kompiliranom jeziku (šiptarski jezik je prost zbir pozajmica iz latinskog, grčkog i srpskog jezika) o albanskoj autohtonosti na Balkanu ne može biti ni govora.

Da se vratimo iskazu premijera, koji odnekud tvrdi da je projekat „velike Albanije“ nekakva „noćna mora“, ne samo srpska, nego i evropska! Čak, dodaje predsednik srpske vlade, Velika Albanija je „noćna mora čitavog čovečanstva(!)“. Zaista, nije jasno čemu takvo preuveličavanje? U Evropi malo je onih koji imaju nešto protiv da se ostvari ideja velike Albanije. Pogotovo kada se uzme u obzir da bi se takva zemlja protegla na neka područja naseljena većinskim šiptarskim stanovništvom, koja se danas nalaze unutar država sa većinskim pravoslavnim stanovništvom. Islam počinje polako da biva shvatan kao neprijateljska religija u nekim evropskim zemljama Okcidenta, ali, još uvek animozitet prema islamu nije veći od onog prema pravoslavlju.

U stvari, nije jasno zašto bi ideja Velike Albanije uopšte bila i srpska noćna mora? U istoriji je bilo mnogo sličnih pokušaja. Neki narodi su u svom širenju i zauzimanju tuđih prostora bili uspešni, a daleko više njih nisu. Otuda je na Albancima da pokušaju (ako baš žele) da objedine sve prostore na kojima se nalaze njihova sabraća. A na drugima je (dakle i na Srbima) da svoj prostor brane. Na kraju svega podvući će se crta – uspešan će biti onaj koji odnese pobedu na bojnom polju, jer se granice (barem u ovom času i na Balkanu) ne mogu prekrajati na drugačiji način.

Da Vas podsetimo:  "Nije prvi put da se dešava ekološka katastrofa"

rama

Edi Rama na Fejsbuku: Normalna Srbija i velika Albanija

Konačno, čini se, bilo je sasvim nepotrebno da premijer Srbije na ovakav način odgovara na lukavu provokaciju albanskog premijera Edija Rame, koji je podstakao Vučića da piše o noćnoj mori, i da šalje Rami odgovor na engleskom jeziku. Da se podsetimo, Edi Rama je na svom Fejsbuku napisao: Normal Serbia will be a reality when Real Serbia will understand that Greater Albania is their nightmare, not our project (Normalna Srbija će biti realnost kada realna Srbija bude razumela da je Velika Albanija njena noćna mora a ne naš projekat).

D.G.

1 KOMENTAR

 1. Po vama trebao je da:
  – odgovori na srpskom pa da to niko u Albaniji ne moze da procita
  – odgovori na albanskom
  – ne odgovori uopste?

  Nema naroda koji je vise hejterski nastrojen prema svojim liderima.

  Btw, nisam njegov glasač, niti bot ali ste ga vi stvarno preterali.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime