Novi zakoni i natalitet

0
2562

bebine nozice

U krugovima opozicionih intelektualaca prevladava uverenje da je nedavno usvojena nova socijalna politika diskriminatorna prema ženama uopšte, a posebno prema trudnicama. Po njihovom mišljenju, novi Zakon o radu i Zakon o PIO dovešće do još većeg demografskog pada. Rezon je pogrešan jer polazi od pogrešne premise da natalitet u jednoj zemlji primarno zavisi od radnih prava žena i trudnica. Činjenice ukazuju da je uzrok sasvim drugi: demografski sunovrat je posledica pomanjkanja patrijarhalne svesti.

1. Demant mojih baka

Moja baka – tatina mama – rodila je desetoro dece; druga baka – mamina mama – rodila je petoro dece. One nisu imale nimalo veća prava nego savremene žene, ali su bile mnogodetne (polipedne). Zapravo, nisu imala nikava posebna prava. Pa ipak, rađale su bez roptanja i gunđanja. Zašto? Pa, one nisu svoj um napajale mnogobrojnim sadržajima „ženske razvratničke kulture” („female raunch culture”), nego su se oslanjale na roditeljsko patrijarhalno vaspitanje. One nisu gledale „Seks i grad” i „Farmu” nego muževe i decu; nisu čitale „Kresni me” nego Jevanđelja; nisu ih inspirisale „Grabljivice” nego Poslanice; nisu im idoli bile sponzoruše nego svetiteljke. Jednom rečju, nisu se bavile razvratom nego rađanjem. Bile su polipedne jer su vaspitane religiozno i patrijarhalno.

2. Demant verskih i nacionalnih manjina

Koliko je besmislena teza da je nizak natalitet posledica nemanja ženskih prava dokazuju i neke verske i etničke manjine.
Natprosečan fertilitet postoji kod nazarena – pripadnika nazarenske verske zajednice, Roma i muslimana – Bošnjaka i Albanaca. Ove verske i nacionalne zajednice razlikuju se po mnogo čemu, ali im je jedno zajedničko: u njima prevladavaju patrijarhalne norme ponašanja. Nisu te manjine polipedne jer njihove žene imaju veća prava, nego zašto što se pridržavaju patrijarhalnih običaja. Muž je glava porodice, a ne levo smetalo.

3. Demant Pakistanaca

Koliko je besmislena teza da je za nizak natalitet odgovorna diskriminacija trudnica dokazuje i činjenica da je natalitet veći u siromašnijim zemljama od naše. Pakistanke nemaju ništa veća trudnička prava nego Srpkinje (zapravo nemaju ih uopšte), ali su znatno plodnije. Razlog? I kod njih se poštuju patrijarhalne norme.

Da Vas podsetimo:  Šta kad ti dete kaže „K“? Zabrinjavajuće istraživanje o govoru mladih u Srbiji

4. Demant Amerikanki

Ne samo da je natalitet veći u gotovo svim siromašnijim zmeljama nego i u gotovo svim bogatijim. Pogrešno je misliti da je to zbog tobože većih prava žena. Prava žena i trudnica u razvijenim zemljama – poput zemalja EU ili SAD – približno su ista kao i kod nas. U nekima su malo veća, u nekima malo manja. Prava žena u zemljama EU nisu ništa suštinski veća nego kod nas (zapravo često su manja), ali je tamo stopa fertilnosti 1,6 a kod nas 1,4. Razlog zašto je kod njih veća fertilnost ne leži u većim pravima žena, nego u znatno većoj – i apsolutno i relativno – ekonomskoj moći muškaraca.

5. Zaključak

Pogrešno je uverenje da stopa nataliteta zavisi od ekonomske snage zemlje. Neke zemlje – poput Pakistana – siromašnije su, ali imaju veću stopu natalitea. Druge – poput zemalja EU i SAD – bogatije su, ali takođe imaju višu stopu nataliteta. Stopa nataliteta zavisi od razlikâ u prosečnim platama muškaraca i žena (wage gap). Što je razlika veća – to je natalitet veći; što je ona manja – to je i natalitet manji.
Nizak natalitet u Srbiji nije posledica socijalne obespravljenosti žena – kako fraziraju demagozi, nego nečeg sasvim drugog: ideološka vladavina „ženske razvratničke kulture” o kojoj svedoče mnogobrojni artefakti. A ta „kultura” cveta jer se muškost u Srbiji sistematski degradira. Rešenje za povećanje nataliteta ne leži u većim socijalnim davanjima ženama – kako to dobronamerno, ali lakoverno predlažu neki opozicioni intelektualci – nego u povećanju finansijske moći muškaraca.
Ako želite više brakova, a manje razvoda, više beba, a manje pobačaja, moj savet vam je: zapošljavajte muškarce, pogotovo mlade! Povećajte muškarcima platu u skladu s realnim radnim učincima! Novi zakoni tek malo smanjuju dosadašnje ženske privilegije, tako da se njihovi pozitivni efekti neće osetiti još dugo vremena. Još dugo ćemo imati belu kugu – posledicu višedecenijske politike uništavanja tradicionalnog patrijarhalnog morala.

Da Vas podsetimo:  Deda Mraz, Jelka - Božić Bat, Badnjak

Bibliografija

1. Abrams, Den, „Nokautirani muškarac”, Mono i Manjana, Beograd, 2012.
2. Amuri, Antonio, „Kako ubiti supruga bez nepotrebnih zašto”, Logos Art, Beograd, 2009.
3. Amuri, Antonio, „Kako ubiti suprugu i zašto”, Logos Art, Beograd, 2009.
4. Antonić, Slobodan, „Iskušenja radikalnog feminizma: moć i granice društvenog inženjeringa”, Službeni glasnik, Beograd, 2011.
5. Argov, Šeri, „Zašto muškarci vole kučke: od nesigurne do devojke iz snova: ženski vodič za teranje po svom u vezi”, Esotheria, Beograd, 2007.
6. Argov, Šeri, „Zašto se muškarci žene kučkama: priručnik za osvajanje njegovog srca”, Laguna, Beograd, 2010.
7. Benk, Melisa, „Ženski vodič za lov i robolov”, Plato books, Beograd, 2001.
8. Brikner, Paskal, „Moj mužić”, BeoBook, Beograd, 2008.
9. Vilar, Esther, „Dresirani muškarac”, Dobra knjiga, Novi Banovci, 2004.
10. Vujica, Alka, „Kritika muškog uma”, Narodna knjiga, Beograd, 2003.
11. Dević, Natalija, „Igra zavođenja”, Laguna, Beograd, 2009.
12. Depent, Viržini, „Kresni me”, Laguna, Beograd, 2007.
13. Drakulić, Slavenka, „Smrtni grijesi feminizma”, Znanje, Zagreb, 1984.
14. Jovanović, Nebojša, „O zvocanju i ljubavi”, Beoknjiga, Beograd, 2005.
15. Kerol, Žaklin, „Kako dresirati dečka”, Čigoja štampa, Beograd, 2007.
16. Krejg, Stiven, „Šest muževa koje svaka žena treba da ima: parovi koji se menjaju zajedno – ostaju zajedno”, Mono i Manjana, Beograd, 2012.
17. Let, Keti, „Kako da ubijete svog muža (i ostali korisni saveti za domaćice)”, Laguna, Beograd, 2006.
18. Mančić, Suzana, „Neukrotivo srce”, Alnari, Beograd, 2012.
19. Meseldžija, Nedeljko, „Sponzoruša”, IPG „Grafikam”, Zrenjanin, 2008.
20. Millett, Kate, Sexual Politics, Doubleday, New York, 1970.
21. Milojković, Simonida, „Grabljivica 2”, Alo novine, Beograd, 2009.
22. Milutinović, Sanja Anamari, „Defloracija”, Millennium print, Novi Sad, 2012.
23. Nakamoto, Stiv, „Muškarci su kao ribe: šta svaka žena treba da zna o pecanju muškaraca”, Babun, Beograd; Biblioner, Banja Luka, 2008.
24. Piz, Barbara i Alan, „Zašto muškarci lažu, a žene plaču”, Mono i Manjana; Moć knjige, Beograd, 2003.
25. Pollak, Svetlana i Sanja Petrović, „Emocionalna detoksikacija za sedam dana: priručnik za žene”, Udruženje pisaca „Poeta”, Beograd, 2009.
26. Radusinović, Vesna, „Grešnica”, Laguna, Beograd, 2011.
27. Radusinović, Vesna, „Muškarci su kao čokolada”, Narodna knjiga, Beograd, 2000.
28. Rebić, Maša, „Devojke iz kraja”, Laguna, Beograd, 2012.
29. Rebić, Maša, „Sponzoruše”, Narodna knjiga, Beograd, 2006.
30. Sagan, Fransoaz, „Muškarac na lancu”, I. P. Book, Zemun; Margo, Novi Beograd, 1996.
31. Salmason, Karen, „Kako dresirati muškarca: kako da za 21 dan ili manje naterate svog čoveka da se pristojno ponaša koristeći tajne profesionalnih trenera pasa”, Narodna knjiga; Poligraf, Beograd, 2002.
32. Setran, Pamela Redmond, „Muškarac za udaju”, Stylos, Novi Sad, 2008.
33. Solanas, Valeri, „Manifest društva za uništavanje muškaraca”, Branko Kukić, Beograd; Umetničko društvo Gradac, Čačak, 2005.
34. Stanković, Simonida, „Grabljivica”, Alo novine, Beograd, 2007.
35. Stajn, Megan, „Instant dečko”, Čigoja štampa, Beograd, 2007.
36. Felon, DŽejn, „Kako otkačiti muškarca”, Evro Giunti, Beograd, 2007.
37. Fridmen, Rori i Kim Barnuin, „Vitka kučka”, Leo commerce, Beograd, 2008.
38. Celzijus, Nives, „Gola istina: autobiografija s grupnim iskustvom”, Alo novine, Beograd; Premier media, Zagreb, 2008.
39. Čans, Rebeka, „Loše devojke”, Alnari, Beograd, 2012.
40. DŽons, Amanda, „101 način da ga zavedeš”, Poligraf, Beograd, 2003.

Da Vas podsetimo:  Savino Zakonopravilo 1. – duhovna elita

Vladislav Đorđević

srpskikulturniklub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime