Novinari u neprijateljskom okruženju

1
575

hrwHjuman rajts voč u pregledu 2016. godine Srbiju kritikuje zbog odnosa prema izbeglicama, novinarima, borcima za ljudska prava, Romima i osobama sa invaliditetom, što je, očigledno, bitan napredak u odnosu na 2015, kada je Srbija kritikovana zbog odnosa prema izbeglicama, novinarima, borcima za ljudska prava, Romima i osobama sa invaliditetom.

„Novinari u Srbiji i dalje rade u neprijateljskom okruženju. Nastavljaju se klevetničke kampanje članova vlade i vladinih medija protiv nezavisnih medija i novinara“, piše u tradicionalnom godišnjem izveštaju Hjuman rajts voča objavljenom prošle sedmice. Sistem azila je i dalje manjkav, što se pogotovo odnosi na zaštitu dece bez pratnje i ozbiljnu docnju u obradi hiljada zahteva za azil, a sudska obrada ratnih zločina taljiga zbog nedostatka političke podrške i zaštite svedoka. LGBT osobe i dalje su izložene pretnjama i napadima, mahom neprijavljenima.

„Romi se suočavaju sa diskriminacijom i maltretiranjem, prevashodno kada je reč o stanovanju. Nastavljaju se prisilna iseljavanja Roma iz nezvaničnih naselja, bez prethodnog dogovora sa porodicama, koje nemaju mogućnosti da odluke o izbacivanju ospore i kojima ne biva ponuđen drugi odgovarajući smeštaj“, dodaje Hjuman rajts voč.

Najzad, prošle godine je i Komitet UN za prava osoba sa invaliditetom bio „duboko zabrinut“ zbog prevelikog broja dece i odraslih sa invaliditetom koji žive u ustanovama i zbog loših uslova u njima. Što se ostatka sveta tiče, ni u 2016. nije bio bogzna kakvo mesto za život. „Uspon populističkih vođa u Evropi i SAD opasna je pretnja osnovnim ljudskim pravima i autokrate širom sveta ohrabruje u zloupotrebama“, kažu u Hjuman rajts voču.

www.sinos.rs / NIN

1 KOMENTAR

  1. Последња реченица врло јасно говори ко је газда овој „хуманитарној“ НВО. И зашто им је положај Срба на Космету, као и оних у тзв. Хрватсој, како прогнаних тако и преосталих, последња рупа на свирали. Клинтонски „хуманитарци“…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime