Novinski naslovi demotivišu žrtve da potraže pomoć

1
569

Pre godinu dana UN Women inicirao je formiranje grupe „Novinarke protiv nasilja nad ženama“. Ova grupa prati medijske izveštaje o nasilju i analizira kakve efekte takvo izveštavanje ima na rešavanje ili podsticanje nasilja.

Članice te grupe novinarka Maša Mileusnić i Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra ocenile su da je uloga medija ključna za vidljivost problema nasilja u javnosti.

„Mediji mogu ili da doprinesu smanjenju tolerancije ili da urade suprotno. Uloga medija ključna je da problem nasilja postane vidljiv u javnosti, da se vidi da društvo mora da reaguje“, rekla je Sanja Pavlović.

Mileusnić je istakla da je jako važno da od novinara krene borba da se u medijima promeni diskurs prema ovom problemu.

Najčešće greške potiču iz predrasuda, kaže Pavlović i dodaje da ljudi nemaju pristup informacijama i problemu nasilja nad ženama i decom.

„Najčešće predrasude su da smo lako skloni tome da okrivimo žrtvu za ono što joj se dešava i tu dolazimo do stvaranja opravdanja za nasilničko ponašanje u medijima“, kaže ona.

Pavlović ukazuje da mediji najčešće izveštavaju tek kad se nasilje desi, ali oni imaju važnu ulogu i u sprečavanju nasilja.

„Da se priča o tome šta je nasilje, oduprite se tome i zaštitite se, imate kome da se obratite“, dodaje.

Gošće Novog dana kažu da je uloga ove grupe i da reaguje i ukaže da nismo oguglali na nasilje i da vidimo.

„Mi smo tu da ukazujemo i kolegama i društvu da nećemo ćutati, oguglati na činjenicu da je nasilje, seksizam, mizoginija sveprisutno“, kaže.

Mileusnić je dodala da se mora podići svest društva o tom problemu i da mora da se buni protiv toga kako se o njemu izveštava.

Da Vas podsetimo:  Pink lažno izvestio da se u debati predsedničkih kandidata u Hrvatskoj govorilo o njihovom poreklu

„Da to prestane da bude navika. Moramo da se borimo grupno protiv toga“, dodaje.

Pavlović je rekla i da mediji ne motivišu žrtve niti da izađu iz nasilja, niti da ga prijave.

„Novinski naslov demotiviše žrtve da potraže pomoć jer, kako kažu same žrtve – kako da prijave nasilje kad su je već osudili u javnosti. Zašto deklarativno pozivamo žene da prijave nasilje, a sa druge strane im poručujemo da će proći kroz golgotu ako ga prijave“, istakla je ona.

„Snaga medija je naša odgovornost, a mi novinari smo najodgovorniji za stanje u javnosti i odnosu prema žrtvama i zločinima“, zaključila je Mileusnić.

www.cenzolovka.rs

1 KOMENTAR

  1. Što više zakona o tobožnjoj zaštiti žena,sve manje ima žena.Ne treba nikakav zakon za ženu,ako ima problema sa mužem,samo treba da izađe iz kuće ili stana i da ga napusti,eto naj kraćeg rešenja.Tako neće doći do nikakve svađe i nasilja.Ako nakon njenog odlaska on je nalazi i šikanira,to je znak da nije normalan i da ga treba izolovati,jer nije normalan.Sve ostalo je klasična prevara.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime