O bezbednosti na niškom aerodromu brine profesor fizičkog

0
1172

Dok posle terorističkih napada u Briselu i Istanbulu aerodromi širom sveta podižu nivo bezbednosti, u Nišu o tome brigu vodi profesorka fizičke kulture. Dok stručnjaci smatraju da je pored formalnih uslova za tu poziciju potrebno i iskustvo, direktor Aerodroma ponavlja da ona „ima sve potrebne kvalifikacije“.

Na „Konstantin Veliki“ skoro svakodnevno sleću ili sa njega poleću putnički avioni ka nekoliko evropskih metropola, a od oktobra će ih biti još i više. Prošle godine je kroz nišku vazdušnu luku prošlo preko 35.000 ljudi.

2016-07-08_051626
Fakultet je nebitan, ima sve sertifikate; Vladica Đurđanović, foto: TangoSix

Međutim, dok uprava niškog Aerodroma tvrdi da su bezbednosne mere na propisanom nivou, senku na to mogla bi da baci stručnost osobe koja brine o tome, Radmile Nerandžić.

Ona ima sve sertifikate i licence koje Direktorat civilnog vazduhoplovstva propisuje. Niko ne može da obavlja taj posao bez njihovih dozvola – kaže direktor Aerodroma Vladica Đurđanović.

Direktor vazdušne luke „Kontantin Veliki“ je odgovarajući na pitanja novinara, nekoliko puta ponovio da je Nerandžićeva završila „master akademske studije iz sistema visokog obrazovanja u obrazovno-naučnom polju društveno-humanističkih nauka“, ali je uporno odbijao da kaže koji fakultet je završila.

To uopšte nije bitno. Sa strane republičkog Direktorata ona ispunjava sve uslove – rekao je Đurđanović.

Na konstataciju novinara da je Nerandžićeva prethodno radila kao fitnes instruktor, Đurđanović je kratko odgovorio:

Nije fitnes instruktor sigurno. Ne znam šta je radila pre nego što se zaposlila ovde, ali sigurno nije bila fitnes instruktor – rekao je Đurđanović.


„Ćao, ja sam Rada, fitnes instruktor…“

I dok direktor Aerodroma tvrdi da Nerandžićeva „sigurno nije bila fitnes instruktor“, ona je samu sebe tako opisala u promo-filmu SkyWellness centra u Beogradu iz 2012. godine.

Da Vas podsetimo:  "U Kruševcu žene odvode u vikendicu moćnog političara, ako odbiju dobijaju otkaz"

Osim o zanimanju, u filmu govori i o svom obrazovanju.

Ćao, ja sam Rada, fitnes instruktor i personalni trener. To je moje životno opredeljenje. Obrazovala sam se za to i mislim da je najbitnije da čovek voli to što radi i da ga u potpunosti ispunjava – kaže na samom početku filma.

2016-07-08_051654
Poslovni sekretar na određeno vreme; Detalj iz prvobitnog ugovora o radu

Inače, Nerandžićeva se na niškom aerodromu zaposlila marta prošle godine kao „poslovni sekretar“ direktora Vladice Đurđanovića.

Đurđanović ju je ubrzo postavio za „Safety manager“-a, odgovornu poziciju na kojoj se po nedavno izmenjenoj sistematizaciji može naći samo – profesor fizičke kulture.

O značaju osobe koja brine o bezbednosti govori i to što se u sistematizaciji radnih mesta nalazi odmah posle generalnog direktora, a njen zadatak je da brine o funkcionisanju sistema bezbednosti čitavog aerodromskog kompleksa.

Stručnjaci sa kojima su novinari „Južnih vesti“ razgovarali, ali koji nisu želeli da se otkriva njihov identitet, kažu da je reč o veoma odgovornom poslu, za koji nije dovoljno ni samo formalno obrazovanje, već i iskustvo.

2016-07-08_051719
O bezbednosti mora da brine DIF-ovac; Detalj iz sistematizacije radnih mesta na aerodromu

Pritom je veoma bitno da je reč o „safety“ (bezbednost), a ne „security“ (obezbeđenje) menadžeru. Safety menadžer brine o skoro svemu što se tiče bezbednosti putnika, pa i samog aviona, a između ostalog je nadležan i za službu obezbeđenja – kaže sagovornik „Južnih vesti“.


Direktor krije sistematizaciju

I pored upornih pokušaja da dođu do važeće sistematizacije radnih mesta na niškom aerodromu, novinari „Južnih vesti“ nisu uspeli da dobiju taj bitan dokument.

Uprava Aerodroma već duže od mesec dana ne odgovara ni na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Zasada jedino što je javnosti dostupno su fotografije ovog bitnog dokumenta koje su napravili zaposleni dok je jedno vreme bio objavljen na oglasnoj tabli unutar Aerodroma.

Da Vas podsetimo:  OPAA! Dašić već dva meseca zna da svastika „muva“ sa privatnim izvršiteljima!

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime