O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (110)

0
1051

hhoHrvatski helsinški odbor (HHO) za ljudska prava saopštio je da najnovija politička zbivanja u Hrvatskoj pokazuju da sudska vlast u zemlji i dalje gubi nezavisnost.

Odbor je upozorio na izvor Milana Vukovića za predsednika Vrhovnog suda Hrvatske i podsetio na Vukovićevu izjavu da „Hrvati nisu mogli činiti ratne zločine jer su se samo branili“.

Takva njegova ocena posebno je važna, s obzirom na to da će Vrhovni sud odlučivati o izručenju ratnih zločinaca Haškom tribunalu, navodi se u saopštenju.

HHO je ocenio da je u Hrvatskoj nastavljeno etničko čišćenje „na grub, ali i na sofisticiran način“. Kao primer navodi se kadrovska politika u pravosudnim institucijama.

„To, medutim, ne treba da čudi, s obzirom na činjenicu da je političku direktivu za takvo ponašanje dao predsednik Franjo Tuđman, kada je u Karlovcu izjavio da u tom gradu ima još sedam sudija Srba.

Posle te izjave sve su sudije i advokati srpske nacionalnosti, kao i jedna Slovenka, bili prinuđeni da napuste dužnost“, navodi HHO. (MI 09. 03. 1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime