O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (112)

0
795

Dva izveštaja o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj uvrštena su danas kao zvanični dokument za raspravu na 53. godišnjem zasedanju komisije UN za ljudska prava u Ženevi.

LONDON - OCTOBER 22: Former UN Secretary General Kofi Annan announces the first winner of the Mo Ibrahim prize on October 22, 2007 in London, England. Joaquim Chissano, the former President of Mozambique has been named as the winner of the inaugural Mo Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership. The winner receives USD5m over 10 years and USD200,000 annually for life thereafter. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan

Prvi dokument je izveštaj specijalnog izvestioca za ljudska prava na prostoru prethodne Jugoslavije E. Ren, a drugi je izveštaj Generalnog sekretara UN K.Anana koji je 5. Marta upućen SB. U oba izveštaja se od vlade u Zagrebu traži da preduzme korake ne bi li se stalo na put nasilju nad Srbima, odnosno kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

Generalni sekretar UN:a i specijalni izveštač tvrde da je u Krajini došlo do izvesnog ”napretka“, ali da i dalje postoji mnogo razloga za zabrinutost, pošto se nastavlja uznemiravanje Srba, pljačka srpske imovine i fizičko zlostavljanje.

Posebno brine sto u flagrantnom kršenju ljudskih prava učestvuju i pripadnici hrvatske armije.

Pozivajući se na najnovije podatke hrvatske vlade, Ren i Anan navode u svojim izveštajima da je do sada odobren povratak 14.459 srba, ali da se, prema procenama međunarodnih posmatrača, do danas u Krajinu vratilo manje od 3.000 Srba.

Navode se i zvanični podaci UNHCR podaci prema kojima je ta humanitarna organizacija bila u mogućnosti da do danas organizuje povratak svega 55 Srba.

U svom izveštaju K.Anan podseća da je od 337.000 srpskih izbeglica u SRJ samo 10 odsto izrazilo želju da se odmah vrati u Krajinu. On, medutim, zaključuje da bi zasigurno mnogo više njih želelo da se odmah vrati svojim kućama pod uslovom da im se garantuju lična bezbednost i određena ekonomska sigurnost.

Generalni sekretar UN sasvim jasno ukazuje na problem srpskih izbeglica koji ne poseduju hrvatska dokumenta, odnosno domovnice. Anan konstatuje da je njihova jedina šansa za povratak u okviru akcije ”sjedinjavanje porodica”.

Da Vas podsetimo:  Da li su tvrdnje o tome da je korona virus oslabio preuranjene?

Za one koji sem domovnica nemaju u Krajini ni porodicu, povratak je praktično nemoguć, konstatuje generalni sekretar UN-a. (YU 11.03.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime