O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (167)

0
739

OŠTRE ZAMERKE HRVATSKOJ

galbrajtAmerički ambasador u Hrvatskoj Piter Gralbrajt je iznenada i nenajavljeno obišao područje Šibensko-kninske županije, posebno se zadržavši u Kistanjama i Kninu, i dao izjave koje su prosto šokirale hrvatsku stranu.

„Veoma sam zabrinut zbog situacije u Kistanjama. Mislim da je tu reč o svojevrsnom simbolu rata.

Ovaj gradić bio je spaljen dok je bio u rukama hrvatskih vlasti, što je bio potpuno besmislen čin razaranja koji je Hrvatskoj doneo lošu reputaciju.

Kosovski Hrvati se useljavaju u srpske kuće, a ti su Srbi hrvatski državljani i imaju sva prava kao i ostali hrvatski državljani“, rekao je Galbrajt.

U razgovoru sa vladinim poverenikom za Knin Zvonimirom Puljićem, koji je izneo zvaničnu tezu hrvatskih vlasti da su „Srbi svojevoljno napustili svoje domove“, iako ih je Tu|man pozvao da ostanu, Galbrajt je rekao:

„Ne bih mogao reći da su Srbi bili pozivani da ostanu. Kistanje je jedan od primera kako se postupalo pošto je hrvatska vojska ušla u srpska sela. Srbi su imali pravo što su pobegli, jer da su ostali bili bi spaljeni zajedno sa kućama.“

Ovom prilikom Galbrajt je posebno kritikovao zakon o preuzimanju srpske imovine i metode njegove primene i rekao da „Hrvatska, ukoliko želi da se integriše u zapadno društvo, i pri tome ima podršku američke vlade, mora da ukine taj zakon“.

(Ekspres, 19.4.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime