O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (170)

0
835

NOVI ATAK NA JUGOSLAVIJU (2)

Bečki skup, na kome se očekuju stručnjaci različitih profila iz SAD, evropskih zemalja, Srbije i Kosova, predstvlja očigledno još jedan pokušaj internacionalizacije pitanja te autonomne pokrajine, iako su brojni me|unarodni faktori do sada potvrdili da je Kosovo unutrašnja stvar Srbije i SR Jugoslavije. Skup, koji će se održati iza zatvorenih vrata, otvoriće generalni sekretar u austrijskom Ministarstvu inostranih poslova Albert Rohan.

rohan
Albert Rohan

Političari namerno nisu pozvani, a javnost je isključena, izjavio je dopisniku Tanjuga ambasador Rohan. Ni pre, ni posle skupa nije predviđeno održavanje konferencije za novinare, niti izdavanje komunikea ili saopštenja, rekao je ambasaor Rohan. Iako su uticajnim međunarodnim faktorima usta najčešće puna demokratije, a njujorški skup, a i ovaj u Beču, kao što se vidi održaće se bez prisustva javnosti, kao da neko nešto pokušava da sakrije. I Rohan je kao i njegovi prethodnici u Njujorku pokušao da skup u Beču predstavi kao nezvanični skup naučnika, publicista, sociologa, eksperata za ljudska prava i teoretičara, naglasivši da nije reč o oficijelnom dijalogu ili raspravi.

Ipak učesnici sastanka sastaviće za nekoliko dana „papir“ koji nema obavezujući karakter i na kome će se pobrojati varijante „za“ i „protiv“ moguće nezavisnosti Kosmeta, podele, pripajanje drugim susednim državama, „teritorijalne autonomije“ ili statusa republike – i to uprkos činjenici da su najuticajniji evropski i svetski faktori potvrdili princip nepromennjivosti granica na Balkanu, kao i opredeljenje za rešavanje kosovskog pitanja u okviru institucija sitema u Srbiji i SR Jugoslaviji.

Na pitanje da precizira ko su učesnici skupa, ambasador Rohan je rekao da tačnu listu imaju organizatori u SAD i Holandiji i pomenuo komesara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Maksa ven der Stula, austrijsku publicistkinju Kristine fon Kol i još nekoliko američkih „eksperata“ dok o gostima iz Jugoslavije nije mogao da kaže ništa. Ambasador Rohan nije želeo precizno da odgovori ni na pitanje, gde će se održati sastanak, sem da će to biti u konferencijskom prostoru nekog od ovdašnjih ministarstava. Očekuje se da će organizatori bečke konferencije o Kosmetu posle završetka uputiti preporuke zainteresovanim vladama i me|unarodnim organizacijama.

Da Vas podsetimo:  Šiptarima overili lažne diplome u Kragujevcu!?

Ostaje, me|utim, i dalje nejasno, zašto se o Kosovu i Metohiji razgovara u Njujorku i Beču, i to bez prisustva predstavnika jugoslovenskih zvaničnih organa i kosovskih Srba i Crnogoraca, a ne u Beogradu, što nameće pitanje o pravim namerama organizatora „poluzvaničnih i neformalnih skupova“ o unutrašnjim stvarima naše zemlje.

(Politika, 19.04. 1997)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime