O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (189)

0
694

Karl BiltNj u j o r k (tanjug) – članovi SB potvrdili su podršku mirovnom sporazumu za Bosnu, za koji je ponovljeno da nema alternativu.

Bilt je, obraćajući se novinarima, rekao da je petnaestoricu u savetu obavestio da mirovni proces napreduje, uprkos mnogim teškoćama.

„Mirovni sporazum iz Dejtona nema alternativu“, rekao je Bilt i dodao da postoji saglasnost o tome da se neće tolerisati nikakvi pokušaji eventualne secesije.

Neće se tolerisati ni dominacija pripadnika jedne ili dve etničke grupe u organima vlasti koje, prema Biltu, treba da budu zajedničke institucije.

Bilt se osvrnuo i na pitanje saradnje s Haškim tribunalom, ponavljajući da sve strane imaju obavezu da sarađuju sa tim sudom.

Izrazio je nezadovoljstvo stanjem ljudskih prava u oba entiteta u bih. kritički se osvrnuo na primere blokiranja povratka izbeglica, naglašavajući da su se takvi problemi, osim u Brčkom, javljali i prilikom pokušaja Srba da se vrate u Sarajevo, Drvar i još neka mesta.

Na pitanje – otkud disproporcija u davanju pomoći međunarodne zajednice m-h federaciji i RS, Bilt je ponovio staru ocenu da je RS dobila znatno manje pomoći zbog nekih, kako je rekao, izolacionističkih tendencija u rukovodstvu RS.

maj 1997.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime