O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (196)

0
739

BiH – paljenje kuća

S a r a j e v o (Tanjug) – Bosanski Hrvati su tokom vikenda zapalili 25 srpskih kuća u Drvaru u očiglednom pokušaju da spreče povratak srpskih izbeglica u taj grad, izjavio je S.Hejzlok, portparol kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni.
zgaruste
Kuće u ovom zapadnobosanskom gradu, koji je pod kontrolom Hrvata, zapaljene su samo nekoliko sati pošto su se hrvatske vlasti složile s K.Švarc-Šilingom, međunarodnim posrednikom za M-H federaciju, da se srpskim izbeglicama dozvoli postepen povratak u Drvar, navodi Rojter.
Prema Hejzlokovim rečima, Švarc-Šiling se u subotu sastao s gradonačelnikom Drvara i dobio od njega obećanje da će srpskim izbeglicama biti dozvoljeno da se vrate u Drvar, s tim što će svaki slučaj biti razmatran posebno.

Iste noći, međutim, uništeno je 25 srpskih kuća, dodao je Hejzlok.

Pripadnik jedne grupe za ljudska prava, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je, po njegovom mišljenju, rušenje kuća dobro organizovano, pa kao dokaz navodi činjenicu da su pre podmetanja požara razmontirani krovovi, navodi rojter.

Agencija podseća da su vlasti bosanskih Hrvata do sada odbijale da dozvole povratak srpskih izbeglica u Drvar, koji je pre rata bio pretežno nastanjen Srbima.

Hejzlok je ocenio da ovaj incident predstavlja korak nazad u naporima da se omogući postepen povratak izbeglica u Bosnu.

maj 1997.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime