O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (221)

0
742

„Odbrana“ za agresiju

Promovišući u subotu u Sarajevu, na konferenciji za novinare, američku pomoć vojsci hrvatsko-muslimanske federacije, specijalni američki izaslanik za vojnu stabilizaciju Džejms Perdju je, na indirektan način, pojačao verovanje da se sprema agresija federalne vojske na Republiku Srpsku, o čemu je je pre nekoliko dana govorio i general-major Pero Čolić načlnik generalšaba Vojske Republike Srpske.

perdju
Džejms Perdju

Perdju je istakao da je američko ministarstvo odbrane odobrilo Federaciji 116 haubica, 21 teži transporter i finansiranje nabavke i druge opreme.

On je tom prilikom rekao da se nova strategija vojnih snaga Federacije zasniva na korišćenju isturene odbrane, koja podrazumeva razmeštaj profesionalnih jedinica na isturenim položajima, kontranapade i brzu mobilizaciju.

Snage za reakciju biće sposobne da odgovore brzo u slučaju napada na Federaciju, rekao je Perdju.

Kompletna strategija je, i za neupućene, potpuno jasna: potrebno je samo stvoriti povod.

Sve češća zloupotreba slobode kretanja muslimana i Hrvata na teritoriji rs jedan je od najjačih „aduta“ federalnim partnerima, posebno muslimanima, da, optužujući Srbe što navodno ne poštuju tu odredbu Dejtonskog sporazuma, stvore povod za agresiju.

Podrška iz sad samo je razlog više za opravdanu ocenu Vrhovnog saveta odbrane RS da je bezbednosna situacija u okruženju nepovoljna.

Mape u muslimanskim listovima, po kojima rs treba svesti na jedva 15 procenata, govore o kakvim se namerama radi i da se do ispunjenja tih želja namerava doći strategijom koju je bez uvijanja „overila“ američka administracija.

(Večernje novosti, 11.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime