O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (233)

0
901

Hrvati „tiho“ konfiskuju vlasništvo izbeglih Srba

Međunarodni komitet Crvenog krsta u Ženevi i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju tvrde da hrvatske vlasti prognanim Srbima, koji su se vratili u Krajinu, u više od 90 odsto slučajeva nisu dozvolile da uđu u svoje kuće.

KISTANJE6_1271160318Takvo ponašanje Hrvatske ocenjuje se u diplomatskim krugovima u Ženevi kao već započeti proces „tihe konfiskacije“ srpske imovine u Krajini.

Isti krugovi tvrde da je hrvatska vlada sačinila plan naseljavanja u srpske kuće u Krajini Hrvata iz BiH i Srbije, kao i oko sto hiljada Hrvata koji se nalaze u Nemačkoj.

U Ženevi se ocenjuje da takve akcije hrvatskih vlasti imaju za cilj da se ne dozvoli povratak srpskim prognanicima na svoja ognjišta.

Reč je o oko 300.000 srpskih prognanika koji se danas nalaze u izbeglištvu u SRJ i Republici Srpskoj.

Najupečatljiviji primer sprečavanja srpskih prognanika da se vrate u Krajinu jeste gradić Kistanje u kojem je pre rata živelo devet Hrvata i 1.980 Srba.

Danas u Kistanju živi svega nekoliko starih ljudi srpske nacionalnosti, veliki broj srpskih kuća je ili spaljen ili do temelja opljačkan.

Kistanje je danas postalo „izložbeni eksponat“ hrvatske vlade.

Ona je, naime, krajem prošle godine počela saniranje oko 200 srpskih kuća u koje sada useljava Hrvate sa Kosova i Metohije.

Nekoliko Srba koji su se vratili iz izbeglištva i ušli u svoje kuće u Kistanju vlasti su prinudile da se iz njih isele.

Izvesno je da su u Zagreb već stigla upozorenja, pa i pretnje zapadnih zemalja, u kojima se jasno kaže da se Hrvatska sve više udaljava od demokratske Evrope, ali hrvatske vlasti očigeldno svemu tome drsko prkose.

(Politika, 16.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime