O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (234)

0
1218

Delili medalje uz fašistički pozdrav

Zapadne diplomate izrazile su duboku zabrinutost zbog fašističkih simbola koje su koristile vlasti bosanskih hrvata prilikom nedavne dodele medalja pripadnicima policije u Mostaru, javlja rojter.

© AP Photo ustašeNa ceremoniji uručivanja medalja, kojima je pripadnike specijalne policije odlikovao predsednik Franjo Tuđman, zvaničnik policije u Mostaru Zlatan Mijo Jelić upotrebio je isti pozdrav koji su koristili pripadnici hrvatskog pronacističkog marionetskog režima u drugom svetskom ratu, podseća britanska agencija.

I na drugim sličnim ceremonijama Hrvati koriste iste pozdrave.

Zapadni diplomatski predstavnici smatraju da je ovakvo ponašanje dokaz da vlasti Hrvata u Bosni smatraju da nekažnjeno mogu sprovoditi tvrdu nacionalističku politiku.

„Mislim da bi međunarodna zajednica morala da bude veoma oprezna u ovakvim slučajevima“, upozorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za bosnu karl bilt, prema njegovim rečima, velike sile ne smeju da tolerišu pokušaje da se glorifikuje nacistička ustaška država u kojoj je vršen pogrom nad jevrejima i srbima u dugom svetskom ratu.

(politika, 16.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime