O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (27)

0
613

2015-03-16_04491803.09.1996. Zubak pozvao Hrvate u Bosni da više ne slušaju Sarajevo

B e o g r a d (Tanjug) – predsednik M-H federacije i kandidat HDZ za tročlano predsedništvo BiH K. Zubak pozvao je Hrvate u Bosni da organizuju život prema vlastitim interesima i da više nikada ne slušaju Sarajevo, javlja hrvatski radio.

„Krojite privredu, školstvo, zdravstvo i sve ostalo prema vlastitoj, a ne tuđoj meri“, poručio je Zubak na predizbornom skupu HDZ u Tomislavgradu. „Mi smo hteli da se ovde slobodno vijore hrvatski barjaci, da se pevaju hrvatske domoljubne pesme i da se nose hrvatski nacionalni simboli bez straha“, rekao je Zubak i dodao da je sve to već ostvareno.

03.09.1996. UNHCR – incident u naselju Mahale

Ž e n e v a (Tanjug) – UNHCR priznao je danas da su muslimani pokušali da uđu naoružani u naselje Mahale u Bosni, kada je pre nekoliko dana tamo izbio ozbiljan incident.

Za taj incident UNHCR je bez ikakve rezerve optužio bosanske Srbe, ali današnja izjava portparola UNHCR R. Redmona ukazuje da se stvari oko Mahale, ipak, nisu odvijale onako kako je to servirano svetskoj javnosti.

Redmon je na današnjoj konferenciji za štampu u Ženevi rekao da je „izvestan broj“ muslimana pokušao da uđe u Mahalu naoružan, ali da su to sprečili pripadnici IFOR-a. Ne pridajući veću pažnju tom značajnom detalju, on je upoznao novinare sa poznatim stavom UNHCR o pravu izbeglica i raseljenih lica da se vrate svojim kućama bez obzira na to gde se nalaze, odnosno pod čijom su kontrolom. Rekao je da se to pravo u potpunosti odnosi i na želju muslimana da se vrate u Mahalu.

Prema nepotpunim i još nedovoljno proverenim podacima sa kojima sada barata UNHCR, u Bosnu se od kraja rata vratilo između 222.455 i 244.455 izbeglica i raseljenih lica. Od toga, kako tvrdi Redmon, jedva nekoliko stotina se vratilo na teritorije koje su pod kontrolom „drugog entiteta“.

Da Vas podsetimo:  Dušan Petrović i Nebojša Zelenović poslali zaštitnika građana da ih zaštiti od građana!?

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime