O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (276)

0
1606

© Sputnik/ Vladimir Fedorenko

U BOSNI I HERCEGOVINI VOĐEN GRAĐANSKI RAT

U Bosni i Hercegovini su oružani sukobi imali sve elemente građanskog rata – stav je dvoje od tri člana veća međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru prethodne Jugoslavije. Taj stav je izrečen u obrazloženju presude Dušku Tadiću u Hagu, u onom delu optužnice za koji je ocenjeno da se na njega ne mogu primeniti odrebde ženevske konvencije o zaštiti sukobljenih strana u oružanom ratu. Dva člana veća ocenjuju da nema dokaza da su pripadnici Vojske Republike Srpske delovali kao sastavni deo Jugoslovenske narodne armije (bivše JNA), a kasnije Vojske Jugoslavije, odnosno SR Jugoslavije, pa je, prema tome, u pitanju bio sukob građana iste države. Sudeći po ovakvim stavovima, ovo je prvi put da jedna međunarodna institucija o bosanskim konfliktima izriče upravo onu kvalifikaciju na kojoj je SRJ insistirala stalno, dokazujući svoju neumešanost u ta zbivanja.

Reč je o veoma važnom priznanju, smatra Milorad Starčević koji je kao stručnjak za međunarodno ratno pravo putovao u Hag da bi ponudio našu argumentaciju pred Tribunalom koji je dugo operisao samo kvalifikacijom da je Vojska Republike Srpske agresor. Izbegavanje međunarodne zajednice da bosanski rat nazove pravim imenom bilo je deo pritisaka na SRJ. Još u leto 1992. godine „Njujork tajms“ je pisao da su UN potvrdile da su sve jedinice jugoslovenske armije, koje nisu iz Bosne, povučene u Srbiju i Crnu Goru, što je predstavljalo najvažniji dokaz o neumešanosti. U isto vreme, međutim, trećina oružanih snaga Republike Hrvatske borila se na teritoriji BiH, što je zabeleženo u velikom broju dokumenata međunarodnih posrednika.

Ipak, upravo u to vreme, uvedene su sankcije protiv SRJ, a sve akcije protiv Hrvatske zadržavale su se na pustim opomenama. Očito je da su se i u Tribunalu dugo lomila koplja oko odnosa prema građanskom ratu u BiH, o čemu svedoče promene među sudijama i tužiocima. Često je iz Jugoslavije isticano da odgovornost za ratne akcije u BiH snose sve tri strane u sukobu, što je u početku pokušavao da istakne i lord Karington, prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice na tlu razbijene Jugoslavije. Zbog lavina iskontruišanih i lažnih optužbi, neposredno posle Srebrenice, jugoslovenska vlada je izdala službeno saopštenje da Vojska Jugoslavije na tom ratištu nije bila prisutna ni direktno ni indirektno. SRJ se i tom prilikom založila za otkrivanje i kažnjavanje ratnih zločinaca „ma gde se oni nalazili i na kojoj strani“. (Politika, 9.5.1997.)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime