O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (28)

0
976

Francuski listovi piću da Izetbegović nema nameru da stvara multietničko društvo u MH Federaciji i da pokušava da sve „stavi pod svoju kontrolu“. Počela su otkopavanja na lokalitetu „Ovčara“ kod Vukovara. Srbi traže da se otkopaju i masovne grobnice u kojima se nalaze ubijeni Srbi. Pojačava se politički pritisak na Srbe u Republici Srpskoj.

ovcara-pakracka-poljana-3U Pakračkoj Poljani pobijeno je na stotine Srba iz Zagreba i okoline. Poznat je slučaj ubistva srpske porodice Zec. Niko za te zločine još nije kažnjen iako su ubice poznate. Početkom februara ove godine, nakon više od dve decenije, počelo je suđenje Tomislavu Merčepu, ratnom zločincu, koji je rukovodio grupom ljudi, koja nijednog od stotina privedenih srpskih civila nije ostavila u životu. Srbe su ubijali lagano, najpre podvrgavajući ih zverskom mučenju. O tome kako su te egzekucije izgledale javno je govorio Miro Bajramović (Feral Tribune je njegovo svedočenje objavio 1. septembra 1997. godine pod naslovom Kako smo ubijali u Pakračkoj Poljani).

ovcara-pakracka-poljana-2zmeđu ostalog, Bajramović tu svedoči da je iza ubistva Srba stajalo vrhovništvo Hrvatske. On kaže:

Prije odlaska u Pakračku Poljanu, negdje u rujnu 1991, bili smo u Gospiću. U Gospiću je dovoljno bilo da budete Srbin, pa da vas više ne bude. Naša je grupa dolje likvidirala između 90 i 110 ljudi, jer smo bili prekratko, niti mjesec dana. Za Gospić je vrijedila naredba:’etnički očistiti’;ubili smo direktora poste, bolnice, vlasnike restorana i kojekakve druge Srbe. Ubojstva su izvođena metkom u čelo, jer nismo imali vremena. Ponavljam, iz vrhovništva je bila naredba da se smanji postotak Srba u Gospiću.

U Slano smo išli četiri puta i likvidirano je trinaest osoba, svi su bili Srbi. Od njih trinaest ja sam ih ubio osam. Moju grupu su činili Siniša Rimac, Miroslav Briševac, Igor Mikula i mala Gordana, čije prezime nikada nisam upamtio.

Da Vas podsetimo:  Izbori na napredni način


05.09.1996.
„Mond“ kritikuje Izetbegovicevu SDA

P a r i z (Tanjug) – pariski „Mond“ oštro prigovara A. Izetbegoviću da želi stvaranje „muslimanske Bosne“ i, u analizi predizborne situacije, upozorava na agresivnu kampanju Izetbegovićeve SDA, koju predstavlja kao klasični nacionalistički pokret.

„Mond“ posebno osuđuje Izetbegovićevu stranku zbog korišćenja svih sredstava, uključujući zastrašivanje i nasilje, da bi se onemogućilo delovanje opozicionih stranaka, sto znaci praktično nepoštovanje ključnih zahteva Dejtonskog sporazuma da izbori budu „demokratski i slobodni“.

Po oceni „Monda“, Izetbegović stoji iza „oštre struje“ muslimanskih nacionalističkih snaga čiji je cilj da se očuva hegemonistička vlast SDA. Zato se lideri opozicionih stranaka proglašavaju „neprijateljima Bosne“. Dnevnik zaključuje da se želi postojanje samo „dekorativne opozicije“.

Naglašeno se ističe da Izetbegović i njegova SDA više ne teže stvaranju „istinski višeetničke BiH“. Braneći bosansku državu, vladajuća SDA nastoji da to bude država pod muslimanskom kontrolom. SDA se, u stvari, kune u veru a ne u demokratiju.

Ostali vodeći francuski dnevnici, „Figaro“ i „Liberasion“, na sličan način analiziraju predizborna zbivanja u BiH. Doduše, oni ukazuju isto tako i na antidemokratsko ponašanje HDZ i SDS u njihovim etničkim zajednicama. Francuski radio je posvetio sinoć komentar „muslimanskom nacionalizmu“ čiji osnovni zaključak glasi – čini se sve da bi se stvorio jednopartijski sistem. zapovest je da „sve mora da dođe pod kontrolu SDA“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime