O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (36)

0
825

incident-u-selu-jusici-223.09.1996. S a r a j e v o (Tanjug-AP-Rojter) – Vojnici IFOR oduzeli su oružje od muslimana koji su se vratili u selo Jusići, blizu Zvornika, u sastavu RS, saopštio je danas predstavnik IFOR Maj. S. Hejzlok.

Od muslimana, koji su od petka počeli da se vraćaju u Jusiće, tokom vikenda i danas oduzeto je vise od deset komada oružja zabranjenog odredbama dejtonskog sporazuma, precizirao je Hejzlok.

Jedan oficir IFOR je rekao, tražeći da ostane anoniman, da je u selo došla grupa od oko 100 muslimana, koji su mahom hteli da se vrate svojim kućama, ali da je među njima bilo i naoružanih ljudi. Naoružani su verovatno muslimanski vojnici u civilu koje je poslala muslimanska vojska, dodao je oficir IFOR, ocenjujući da je njihov dolazak u Jusiće očigledna provokacija.

Prema izvorima IFOR na terenu, muslimani su bili naoružani lakim automatskim oružjem i počeli su da kopaju rovove na području Jusića. Vojnici IFOR patroliraju selom i neposredno prate razvoj situacije sa okolnih brda.

MUP RS D. Kijac izjavio je da su vlasti RS zatražile od muslimana da napuste Jusiće i da će srpska policija preuzeti kontrolu u selu.

Predstavnik IFOR, maj. B. Budro je rekao da IFOR ne zna za takav zahtev vlasti RS, ali je objasnio da se izbeglice mogu vraćati u svoje domove samo u bezbednim uslovima, dok se u osetljiva pogranična područja mogu vraćati samo postepeno, i uz pomoć međunarodnih agencija za izbeglice.

24.09.1996. Incident u selu Jusići 

S a r a j e v o (Tanjug-AFP) – IFOR je danas osudio povratak naoružanih muslimana u selo Jusiće, na teritoriji RS, ocenjujući da je u pitanju provokacija.

Komandant kopnenih snaga IFOR gen. M. Voker pokazao je danas muslimanskim vlastima u Sarajevu, a kasnije i novinarima, više od deset komada oružja koje su vojnici IFOR oduzeli u nedelju i ponedeljak od muslimanskih povratnika u Jusićima.

Da Vas podsetimo:  Moj otac nema nikakve veze sa firmom GIM

„Jasno je da to nije oruđe kojim se popravljaju kuće“, rekao je Voker novinarima, posle sastanka sa muslimanskim premijerom H. Muratovićem. Voker je ocenio da je „situacija vrlo osetljiva“ i da treba da se „rešava na visokom nivou“.

Sastanku su prisustvovali i Vokerov zamenik, gen. Z. Hajnrih, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni K. Bilt i šef policijskih snaga UN P.
Naoružani muslimani su priznali da ih je u Jusiće poslala njihova vlada. Jedan je čak priznao da je pripadnik muslimanske vojske, utvrdili su pripadnici IFOR na terenu.

Bilt je upozorio na štetnost postupaka koji ugrožavaju mogućnost povratka svih izbeglica.

Predstavnik UN u Sarajevu A. Ivanko pohvalio je danas policiju RS zbog uzdržanog reagovanja u kriznoj situaciji u Jusićima. „Oni nisu ušli u selo, iako su imali pravo da to učine“, rekao je Ivanko.

Incident u selu Jusići

25.09.1996.

incident-u-selu-jusici-3Incident u selu JusićiS a r a j e v o (Tanjug) – IFOR traži da muslimanski povratnici napuste Jusiće, selo u blizini Zvornika u RS, i posle formalno zatraže odobrenje za povratak u selo, rekao je danas predstavnik IFOR maj. B. Budro.

Prema izveštajima predstavnika IFOR sa terena, kako prenose agencije, posle dolaska u petak u Jusiće prve grupe od oko 100 muslimana, od kojih su neki bili naoružani, njihov broj je sada povećan na oko 300.

Major Budro je rekao novinarima u Sarajevu da je problem Jusića razmatran na sastancima u protekla dva dana i da IFOR želi da muslimani napuste selo, a potom da predstavnici srpskih i muslimanskih vlasti postignu saglasnost oko predloga UN o procesu postepenog i organizovanog vraćanja stanovnika u sela, kao što su Jusići.

Srpske vlasti insistiraju da muslimani napuste Jusiće i da se prijave za organizovan povratak u selo, onako kako je predviđeno pravilima koje su UN postavile.

Da Vas podsetimo:  SNS spot sa devojčicom tek detalj kampanje

Premijer muslimanske vlade u Sarajevu H. Muratović prihvatio je juče zahtev IFOR da muslimani napuste Jusiće, tražeći da se ubrza postupak registrovanja ljudi koji žele da se vrate u mesta u kojim su živeli pre rata.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime