O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (56)

0
816

hrvati-mostarProjekat za povratak izbeglih Srba u Mostar

17.10.1996.

B e o g r a d (TANJUG) Delegacija Srba izbeglica iz Mostara i predstavnici UNHCR postigli su dogovor sa muslimanskim vlastima oko rekonstrukcije objekata za stanovanje i povratka Srba u istočni deo tog grada, kao i o uspostavljanju autobuske linije Beograd Mostar, izjavila je službenik za repatrijaciju beogradske kancelarije UNHCR Tina Andersen. To su rezultati upravo završene posete delegacije sekcije Mostaraca koja deluje pri udruženju za pomoć izbeglicama i prognanim licima u SRJ i predstavnika UNHCR.

„Konkretni dogovori oko rekonstrukcije kuća ili stanova i povratak Srba, postignut je samo sa muslimanskim vlastima. Hrvatske vlasti su delegaciji Srba izbeglica i ovog puta, kao i prilikom prve posete u junu, potvrdili da nema razgovora o povratku ni Srba ni muslimana na desnu obalu Mostara“, kaže T. Andersen.

Po njenim rečima, dobra volja muslimanskih vlasti da se vrate Srbi nije sporna. Problem je što na levoj obali Neretve za sada nema slobodnih stanova, pa i raseljeni muslimani žive u neuslovnim objektima.

„Projekat ćemo ostvarivati korak po korak. Naša namera je da pomognemo i raseljenim licima, koja se sada nalaze u nečijim stanovima i izbeglicama iz Jugoslavije koje žele da se vrate u Mostar“, kaže T. Andersen.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime