O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (61)

0
894

„Okrugli sto“ o Srbima u Hrvatskoj

18.10.1996.

Z a g r e b (Tanjug) Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava organizovao je u Zagrebu trodnevni „okrugli sto“ o Srbima u Hrvatskoj na koji se odazvalo oko stotinu učesnika naučnih, političkih i javnih radnika i predstavnika hrvatske vlade i međunarodnih organizacija.

kostović
Ivica Kostović

Član hrvatskog Helsinškog odbora I. Banac je u uvodnom izlaganju upozorio da hrvatska politika teži „stvaranju etnički čiste Hrvatske“ bez manjina. Ocenio je da se problemi Srba u Hrvatskoj ne mogu rešiti u okvirima „nikakvog nacionalizma, pa ni hrvatskog“.

Jedan od učesnika, S. Šuvar naglasio je da je iz Hrvatske izbeglo oko 400 hiljada Srba i da „nema zemlje u Evropi u kojoj se tako temeljito uspelo stvoriti etnički čistu državu i naciju“. Šuvar je podsetio da je svojevremeno u Hrvatskoj živelo oko 20% Srba u ukupnom broju stanovnika, a da ih danas ima jedva 2% do 3%, ako se ne računa područje pod kontrolom UNTAES.

Na izlaganje Šuvara reagovali su predstavnici hrvatske vlade, koji su rekli da su njegovi podaci „netačni i neutemeljeni“. Oni, međutim, nisu izneli podatke koji bi bili uverljiviji.

Potpredsednik hrvatske vlade I. Kostović je rekao da je poštovanje ljudskih prava u Hrvatskoj „maksimalno zadovoljeno obzirom na date okolnosti“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime