O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(18)

0
569

human-rights-watch-2Specijalni izvestilac za ljudska prava UN E. Ren najavila je posetu „bivšim sektorima sever i jug“ 4. avgusta, na godišnjicu operacije „oluja“, kako bi se lično uverila u stepen poštovanja ljudskih prava.

Godinu dana posle Hrvatske agresije na područje severne Dalmacije, Banije, Like i Korduna, koja je izazvala najveći egzodus izbeglica od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije, ostalo je samo 10.000 starih i bolesnih Srba.

02.08.1996.

Hjuman rajts voč optužuje HrvatskuKako se navodi u izveštaju, pre godinu dana, oko 200.000 Srba bilo je prisiljeno da pred Hrvatskom ofanzivom napusti to područje oni su sada izbeglice u SRJ, RS u istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu.

Od 10.000 starih i bolesnih Srba, koji nisu želeli da napuste domove, ili su bili prestari i preslabi za naporno putovanje, gotovo 3.500 živi u zabačenim selima u krajnjoj bedi i njihovo preživljavanje zavisi samo od „šačice humanitarnih organizacija“, navodi se u izveštaju.

Desetine starih i samih je umrlo prošle zime, a strahuje se da ove zime ista sudbina čeka preostalo srpsko stanovništvo, ukoliko se nešto radikalno ne promeni u pogledu pružanja stalne pomoći.

Ponovo uspostaviti život zajednice na tom području MKCK smatra jedinim dugoročnim rešenjem za olakšavanje patnji preostalog stanovništva i za normalizaciju situacije. To znači da vlada Hrvatske mora da ohrabruje i olakšava bezbedan i brz povratak rodbine i suseda koji mogu da obezbede podršku preostalom staračkom življu, konstatuje MKCK.

Prema podacima međunarodne federacije društava crvenog krsta i crvenog polumeseca, na područje severne Dalmacije, Banije, like i Korduna do sada se vratilo 1.500 Srba i oko 25.000 Hrvata, a Hrvatska vlada odobrila je povratak oko 7.000 izbeglih Srba.

Grupa za ljudska prava optužuje Hrvatsku

02.08.1996.

human-rights-watch-3Hjuman rajts voč optužuje HrvatskuB r i s e l (AFP) Američka organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč je optužila Hrvatsku vojsku za nasilje nad srpskim civilima u Krajini, a vlasti u Zagrebu za „saučesništvo“. U saopštenju, objavljenom u Briselu, navodi se da Hrvatska vlada ne samo da je znala za pljačke, paljevine i ubistva, nego i da ništa nije preduzela da bi ih sprečila. Direktno se apostrofira „saučesništvo“ ministarstva odbrane Hrvatske.

Da Vas podsetimo:  Hoće da mi zabrane da radim tokom kampanje

Hjuman rajts voč je u Briselu objavila još jedno saopštenje u kojem tvrdi da je 526 Srba, od čega 116 civila, ubijeno kada su Hrvatske vladine snage 4. avgusta 1995. napale Krajinu. Čak i posle završetka vojne operacije „oluja“, Hrvatska vojska je nastavila da pali srpska sela i da ubija civile, uglavnom starce i invalide, dodaje se u saopštenju. Takođe se otkriva da je posle avgustovske agresije 150 srpskih civila ubijeno po kratkom postupku, a da se 110 smatra nestalim. Još 80 srpskih civila je likvidirano u Krajini od novembra 1995. do aprila 1996.

U saopštenju se dodaje da bi svi odgovorni za kršenje ljudskih prava za vreme i posle Hrvatske ofanzive u Krajini trebalo da budu izvedeni pred sud.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime