O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(23)

0
1107

Mahala_Inner_Bosnian_Border01.09.1996. M a h a l a (Tanjug-Rojter) – Grupa od oko 75 muslimana uputila se prema selu Mahala, kod Zvornika u RS, a njihovo kretanje budno motre vojnici iz sastava NATO snaga u Bosni, da se ne bi ponovio incident od pre dva dana, javljaju agencije, pozivajući se na izjave predstavnika UN i nato u Sarajevu.

Prema rečima predstavnika policije UN A. Ivanka, u grupi koja se uputila prema Mahali „primećen je jedan major muslimanske vladine vojske“, a svi ostali su u dobi vojnih obveznika. Zbog tih podataka se „otvara pitanje kakav je pravi cilj ove grupe“.

Ivanko je, takođe, saopštio da su vojnici NATO postavili kontrolne punktove na putu prema Mahali, pred ulazom u selo i u samom mestu radi identifikacije onih koji dolaze. To je potvrdio i predstavnik NATO u Sarajevu M. Mariner, koji je ocenio da je kretanje muslimana prema Mahali „više od provokacije“.

U ovoj oblasti je, prema Ivanku, oko 50 muslimana pritvoreno radi legitimisanja, a u toku je i legitimisanje i pretraživanje kuća u samom selu, da bi se pronašlo oružje.

Reporter Rojtera, koji je posetio Mahalu, javlja da je u to selo stiglo oko 30 muslimana koji su noć proveli u vrećama za spavanje. U selu i oko njega su mnogi vojnici NATO, pripadnici policije UN i posmatrači iz EU, kao i helikopteri, tenkovi i borna kola. „Mi nismo tu da štitimo, već da pronađemo koji je razlog dolaska ovih ljudi u Mahalu“, izjavio je Mariner, dodajući da su srpske vlasti obećale da se policija RS neće mešati.

Kosovo – terorizam

Saborna-crkva-svetog-velikomucenika-Georgija-Prizren-2P e ć (Tanjug) – u selu Klinčina, blizu Peći, sinoć pola časa iza ponoći, šiptarski teroristi su izvršili još jedan napad na milicijsku stanicu, lociranu pored magistralnog puta Peć – Priština.

Da Vas podsetimo:  Opančar*javlja – Pogrešna meta

Kako saznaje dopisnik Tanjuga, na milicijsku stanicu je ispaljeno nekoliko minobacačkih ili tromblonskih granata, ali bez tragičnih posledica.

Ovaj događaj je duboko uznemirio građane Peći i okolnih mesta jer je u poslednjih mesec dana ovo treći bombaški napad šiptarskih terorista u Pećkom okrugu.

Gradonačelnik Tuzle osudio nasilništvo članova SDA
01.09.1996.

T u z l a (Tanjug-AFP) – Gradonačelnik Tuzle S. Bešlagić osudio je nasilje koje u tom gradu čine članovi vladajuće muslimanske partije u Bosni i pozvao građane da nastave da se bore za demokratiju.

„Mladi aktivisti SDA koji su prolazili kroz grad mašući zastavama svoje partije, pretukli su jednu ženu“, napisao je Bešlagić u otvorenom pismu građanima Tuzle.

Gradonačelnik podseća da se incident dogodio posle oštre razmene reči između žrtve i grupe aktivista SDA. „Tražim od SDA da se drži dalje od stanovnika Tuzle. Želim da SDA shvati da njeni članovi neće više nikad moći da zlostavljaju i vređaju stanovnike Tuzle“, dodao je Bešlagić.

„Stanovnici Tuzle odbijaju da glasaju za nasilje“, podvukao je Bešlagić, tražeći da „krivci odmah budu uhapšeni“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime