O izborima, Vučiću, Nikoliću i Miškoviću

0
598

284451_miskovic-vucicPitanje od milion dolara na srpskoj političkoj sceni je „da li će biti novih izbora na proleće”. No zapravo nas više od toga „kad će oni” zanima odgovor na pitanje koji je smisao tih prevremenih izbora. Oni bi pročistili političku scenu i doveli do toga da u parlamentu imamo odnos snaga koji približno odgovara onom koji je „na terenu”.

Osim velikog rasta rejtinga SNS i sunovrata rejtinga DS desile su se i druge promene u Srbiji. Dačić je potpisao Briselski sporazum i Vučić je lansirao kampanju protiv korupcije. Postala je i besmislena podela na pretpetoktobarsku i postoktobarsku vlast. Izbori su potrebni da javnost da ocenu svih tih događaja i trendova. Izbori su često najefikasnije sredstvo da se dođe do stabilnije i operativnije vlade što je potrebno jer Srbiju očekuju značajni izazovi, pre svega u borbi sa pretnjom bankrota države i ekonomskom depresijom u 2014.

Najavljena izborna skupština SNS po rečima njenog predsednika nije priprema za prevremene parlamentarne izbore. Naravno unutrašnji izbori imaju svoju dinamiku i posledica su i unutrašnjih potreba da se definišu novi odnosi snaga i pozicije koje funkcioneri zauzimaju u njoj. No oni su isto tako i poruka političkim rivalima da je ta stranka spremna na izbornu trku. Često sportski selektori menjaju igrače u timu jer nisu zadovoljni njima u sklopu priprema za neko veliko takmičenje. Ono što možemo da pročitamo iz Vučićeve izjave povodom najave stranačkih izbora jeste da on želi da potvrdi svoj legitimitet i liderstvo u stranci, da želi da umanji uticaj tajkuna na funkcionere stranke i de raščisti situaciju sa onim kadrovima koji nisu bili uspešni.

Isto tako je za čaršiju vrlo bitno pitanje osim „kad će izbori” i kakvi su odnosi Vučića i Nikolića. Ovo je izuzetno važno pitanje za vladu i državu jer je to odnos predsednika države i predsednika najjače stranke u vladi. Naime od odnosa dvojice ključnih igrača u državi, a oni to jesu, zavisi i politički pravac i stabilnost političkog sistema. Vučić je rekao i da neki pokušavaju da posvađaju njega i Nikolića, ali da u tome neće uspeti. Prirodno je da dva politička lidera imaju različite stavove i stilove, ako uzmemo u obzir i generacijsku razliku, bez obzira na to što su dve decenije bili najbliži saradnici. Nikolić je više statična politička figura, dok je Vučić dinamičan. Isto tako i interesi koji ih vode su različiti. Ono što se može videti jeste da za sada oni funkcionišu kao politički partneri i da su priče o raskolu predimenzionirane. Bitna je politika veština postizanja dogovora i kompromisa. Nas njihov odnos zanima pre svega stoga što nema normalnog političkog života i funkcionisanja vlade ako među njima nema kvalitetne komunikacije i jasnih i obostrano prihvatljivih dogovora. Pa i oko izbora. Bogata istorija međusobica srpskih lidera nam govori da je gubitnik gotovo uvek Srbija.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Odluka o izborima zavisi od odnosa dva ključna politička igrača, ali i uticaja onih „neformalnih centara moći” koji odavno utiču na našu političku scenu. Mislimo na tajkuna i strance koji imaju svoje interese a oni se često ostvaruju podstrekavanjem političkih sukoba i raskola jer se u mutnoj vodi najlakše kriju „tajne operacije”. Pre svega tu je Mišković koji je iz pozicije najmoćnijeg čoveka u zemlji dospeo u pritvor i kojem je u interesu da postoji konflikt između prva dva čoveka u zemlji i da ne dođe do izbora koji bi doneli promene koje njemu ne odgovaraju. Verovatno bi i neki drugi na njegovom mestu očajnički igrali na kartu razdora prva dva čoveka u zemlji. No ipak se čini da je vreme iza nas kada su se jednim telefonskim pozivom tajkuna rešavala važna politička pitanja ili imenovanja ministara.

Sličan interes, pre svega u odlaganju izbora, ima i premijer Dačić koji bi posle njih gotovo sigurno izgubio sadašnje radno mesto. Tako je stvorena „neprincipijelna koalicija” protiv izbora koji bi sigurno doveli do raščišćavanja političke scena i do formiranja stabilnije vlade. No i pored napora onih da se izbori odlože iz nedelje u nedelju raste šansa za nove na šta je na neki način i javnost pripremljena jer postoji jasan politički razlog za njih.

Branko Radun

Politika

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime