Oaza mira i prirode koju su svi zaboravili

1
1382

26814-vizelj-580x0Ako ste mislili da nema šta niste otkrili u Beogradu, sigurni smo da niste u pravu. Možda daleko od centra grada i “urbanih” naselja, ali naša prestonica krije divnu oazu mira, tišine, najrazličitije flore i faune. Nažalost, kanal Vizelj, “raj” za ribolovce, ali i ljubitelje sporta i prirode, daleko je od dragulja kakav bi mogao da bude.

Borčanski kanal Vizelj “krije” se na svega nekoliko desetina metara od poslednje stanice autobusa 95, ali uprkos tome kada zakoračite u ovo divlje, pomalo zapušteno, carstvo prirode imate osećaj kao da ste u sasvim drugoj “dimenziji”. Niko ne bi ni pomislio da je ovo tiho mesto prepuno prelepih prizora tik do “civilizacije” i gradske vreve.

Kanal Vizelj je raj za bicikliste, one koji uživaju u džogiranju ili šetnji, ali pre svega on je dragocen beogradskim pecarošima. Počinje od borčanske pumpe, pa se pored Borče proteže preko Kovilova, sve do puta Beograd – Zrenjanin. Deo kanal bogat je linjakom, barskim karašem, šaranom, amurom, belom ribom i štukom i neprestano privlači zaljubljenike u sportski ribolov. No, ovo mestašce, nadomak stadiona FK BSK Borča, vole i svi oni dobro upućeni u prirodnjačke nauke – u pitahttp://www.koreni.rs/wp-admin/media-upload.php?post_id=56775&type=image&TB_iframe=1nju je zona koja obiluje retkim pticama.

Da sve bude lepše i interesantnije, svake jeseni kanal Vizelj postaje prava atrakcija – u njemu se već petu godinu za redom okuplja jato labudova, koje tu potom i prezimi. Tridesetak labudova na jednom mestu – prizor koji je teško zamisliti u Beogradu, zar ne? Ali, ipak postoji… Oni su ovde već domaći, pa neretko im Borčani donesu nešto i za grickanje.

Nažalost, idiličnu sliku kvari đubre. Kanal je prekriven smećem, žabokrečinom i sličnim otpadom do te mere da se ponegde ne vidi ni kap vode… Šta više – na prvi pogled neko bi pomislio da je u pitanju travnata površina.

26815-vizelj-580x0Prelepi prizor jata labudova na novembarskom suncu zaseniće vas, međutim samo dok ne krenete da “šarate” pogledom okolo. Ove graciozne ptice “osuđene” su da obitavaju u sredini koja je u potpunom kontrastu sa njima samima… Nameće se pitanje otkud toliko đubreta ovde i zašto se neko ne pozabavi tim problemom.

– Zbog redukovanih programa radova redovnog održavanja sistema za odvodnjavanje i nedostatka finansijskih sredstava, namenjenih za održavanje magistralnih kanala, kakav je Vizelj, oni se ne održavaju redovno što bitno utiče na njihovu smanjenu funkcionalnost. Dno kanala je zamuljeno, inspekcijske staze i kosine su obrasle šivljem i smaoniklim rastinjem, što dovodi do smanjenja proticajnog profila i otežanog oticanja vode. Treba napomenuti i nesavesno ponašanje pojedinih građana, koji kanalsku mrežu zatrpavaju komunalnim otpadom i fekalnim vodama – istakli su u Sekretirajatu za inspekcijske poslove, dodajući da je sporni deo kanala “Vizelj” očišćen na leto ove godine.

26816-borca-580x0– U periodu od juna do novembra 2015. godine, zbog sušnog perioda i niskog nivoa vode u kanalskoj mreži, crpna stanica Borča nije bila u funkciji, što je dodatno uticalo na ustajalost vode u kanalu Vizelj. Na zahtev kajak kluba “Borča” tokom leta 2015. godine, preduzeće “Beogradvode” izvršilo je čišćenje dela kanala Vizelj u dužini od 600m, od kanalaske vegetacije. Time je deo kanala očišćen i omogućeno je članovima kluba da nesmetano treniraju – saopštila je Zagorka Panić ispred Sekreterijata za inspekcijske poslove za portal “Dnevno”.

Ne štetu samih Beograđana, osim Borčana i dežurnih ribolovaca malo ko zna za ovu nesvakidašnju atrakciju. A vredelo bi “uglancati” je i skockati – Beograd bi tako dobio još jednu prirodnu oazu za uživanje, relaksaciju, ali i fizičku aktivnost, uz predivne prizore jata labudova koji su svake jeseni gosti Borče.

S.P. Foto: Dnevno.rs/Petar Marković

dnevno.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime