Obična prehlada košta papreno

0
564

22699_3_iffLečenje čak i najobičnije prehlade bez overene zdravstvene knjižice može da bude prilično skupo, posebno za mlade ljude bez primanja, kakvi se obično i nalaze u situaciji da nisu osigurani.

– Pre dve nedelje sam se razbolela, a pošto mi knjižica nije bila overena, nisam ni znala da mogu da idem u državni dom zdravlja. Otišla sam kod privatnika na ORL pregled i bris, što je koštalo 3.800 dinara, a prepisali su mi četiri preparata, koja su koštala 3.700 dinara u apoteci. Pregled kod lekara opšte prakse, zbog pluća, platila sam dodatnih 2.200 dinara – priča svoje iskustvo Milica B. (23) iz Beograda.

Iako bi sada trebalo da ode na kontrolni pregled, koji košta 1.900 dinara, ona će se obratiti lekaru u državnom Domu zdravlja, gde su cene mnogo niže, a često ništa ni ne naplaćuju.

Kratka poseta izabranom lekaru u državom domu zdravlja košta 192 dinara, ukliko dođete sa neoverenom knjižicom. Za prvi pregled treba da izdvojite 356 dinara, a za konrolu 259. Ove cene propisuje Pravilnik o utvrđivanju cena zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Iako ovo možda ne deluje kao velika suma, tome treba dodati i činejicu da bez overene knjižice teško da možete da dobijete lek na recept, pa se plaća puna cena u apoteci.

Ipak, u domovima zdravlja u Beogradu tvrde da pacijentima koji imaju svog izabranog lekara, a nemaju overenu knjižicu iz nekog razloga, nikad ne naplaćuju preglede.

Kod nas se ni jedan pregled ne naplaćuje. Ukoliko pacijent ima svog izabranog lekara, mi već imamo sve podatke o njemu i nikad nismo obili da ga pregledamo besplatno. Hitni slučajevi, kojima je život ugrožen, ne moraju ni da imaju knjižicu, njih takođe primamo bez ikakve nadoknade. Međutim, veliki problem nastaje kada im prepišemo neki lek, jer u apoteci najčešće ne žele da im daju lek bez overene zdravstvene knjižice – objašnjava dr Vesna Janjušević, direktorka Doma zdravlja Star grad.

Da Vas podsetimo:  Srbi i Rusi u svetlosti vaskrsenja

Prema njenim rečima, jedini pregledi koji se naplaćuju jesu oni u medicinio rada i stomatološke usluge, i to prema određenom cenovniku.

Međutim, zbog velikih gužvi, ali neretko i zbog toga što ljudi ne znaju da mogu da posete državnog lekara bez overene knjižice, sve veći broj građana se okreće privatnim klinikama. Privatnici godišnje obave oko 30 odsto svih pregleda, uprkos činjenici da su cene znatno veće. Tako pregled lekara opšte prakse košta oko 2.000 dinara, dok je konrolni pregled za par stotina dinara jeftiniji.

Tako lečenje prehlade bez overene zdravstvene knjižice košta od 650 do 4.000 dinara bez lekova, u zavisnosti od toga da li idete kod državnih ili provatnih lekara.

„Besplatno“ kod privatnika

Godinama se priča o tome kako bi poseta provatnim zdravstvenim ustanovama, kojim na teritoriji Srbije ima preko 1.000, treba da bude pokriveno obaveznim zdravstvenim osiguranjem. I dok se po tom pitanju nije mnogo odmaklo od priče, poseta privatniku ipak može da bude besplatna.

Naime, sva osigurana lica imaju pravo na refundaciju troškova za one usluge za koje ne postoje liste čekanja, i koje ulaze u obavezno osiguranje, ukoliko u državnoj klinici ne mogu da im obezbede taj pregled u roku od mesec dana. Potrebno je da vam vaš lekar na uputu napiše datum za koji je zakazan pregled (a koji je više od mesec dana udaljen od dana kada ste zatražili pregled) i da to overi.

Pregled kod provatnika ipak morate da platite, ali sa overenim uputom, računom od privatnika i svom medicinskom dokumentacijom možete da se obratite filijali RFZO u kojoj ste osigurani i da podnesete zahtev za refundaciju. Iako u teoriji zvuči dobro, pitanje je kako ovo fukncioniše u praksi, jer većina građana nema živaca za sve to.

Da Vas podsetimo:  Pismo srpskog ratnika 1915: „Ko da smo se mi Srbi u Boga sas kamenje gađali“

Cenovnik

VRSTA PREGLEDA

PRIVATNO*

DRŽAVNO

LEKAR OPŠTE PRAKSE/KONTROLA 2.200/1.900 DIN 356 / 259 DIN
ORL PREGLED 3.800 DIN 387 DIN
OFTALMOLOŠKI PREGLED 3.800 DIN 387 DIN
VAĐENJE KRVI (BEZ ANALIZA) 100 DIN 42 DIN
GINEKOLOŠKI PREGLED 3.800 DIN 368 DIN

*cene variraju od klinike do klinike.

24sata.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime